Selasa, 25
April 2017

Berita Utama

Belanjawan 2012 Disokong Tenaga Positif Cakerawala, Kata Pengkaji Bintang

Oleh Yong Soo Heong

KUALA LUMPUR, 24 Okt (Bernama) -- Pengkaji bintang yang telah memenangi beberapa anugerah, R S Maniam berkata pembentangan Belanjawan 2012 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dari pukul 4.07 petang pada 7 Okt akan membawa perubahan yang memberi manfaat kepada rakyat kerana waktu berkenaan disokong tenaga positif cakerawala.

Laporan: Pertumbuhan Ekonomi Dunia Dijangka Berkembang 4.0 Peratus Pada 2012

KUALA LUMPUR, 7 Okt (Bernama) -- Pertumbuhan ekonomi dunia dijangka berkembang 4.0 peratus pada 2012, iaitu sama dengan pertumbuhan yang dicatat bagi tahun lepas.

Laporan: Defisit Fiskal Kerajaan Dianggar Turun Ketara Kepada 4.7 Peratus Pada 2012

KUALA LUMPUR, 7 Okt (Bernama) -- Defisit fiskal kerajaan Persekutuan dianggarkan berkurangan ketara kepada 4.7 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada tahun depan, demikian menurut Kementerian Kewangan.

Laporan: Dasar Monetari Kekal Akomodatif Pada Tahun Hadapan

KUALA LUMPUR, 7 Okt (Bernama) -- Dasar monetari akan kekal akomodatif pada tahun hadapan untuk menyokong pertumbuhan ekonomi, demikian menurut Kementerian Kewangan.

Laporan: Pasaran Modal Malaysia Catat Pertumbuhan Positif

KUALA LUMPUR, 7 Okt (Bernama) - Dana modal Malaysia mencatatkan pertumbuhan positif bagi tempoh tujuh bulan pertama tahun ini dengan mencatatkan kenaikan dana kasar dan bersih 31.8 peratus dan 28.8 peratus masing-masing kepada RM106.2 bilion dan RM62 bilion, berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Laporan: Malaysia Teruskan Usaha Jadi Pusat Kewangan Islam Antarabangsa

KUALA LUMPUR, 7 Okt (Bernama) -- Malaysia akan meneruskan usaha untuk memperkukuh lagi kedudukannya sebagai Pusat Kewangan Islam Antarabangsa, sekaligus menyumbang ke peringkat antarabangsa.

Laporan: Kadar Inflasi Naik, K'jaan Ambil Langkah Ringankan Kesan Kenaikan

KUALA LUMPUR, 7 Okt (Bernama) -- Kadar inflasi di Malaysia terus meningkat kepada 3.1 peratus pada tujuh bulan pertama tahun ini daripada 1.7 peratus tahun lepas, berikutan lonjakan harga komoditi global terutamanya bahan api dan k

Laporan: Pertumbuhan Sektor Pembuatan Dipacu Industri Solar Dan Peranti Perubatan

KUALA LUMPUR, 7 Okt (Bernama) -- Sektor pembuatan di Malaysia dijangka dipacu oleh aktiviti pembuatan yang bernilai tambah yang tinggi melalui inisiatif pertumbuhan baru dalam industri solar dan peranti perubatan.