Selasa, 25
April 2017

Berita Utama

Mara Sasar Taja 128,800 Pelajar Sepanjang RMK10

KOTA BAHARU, 19 Mac (Bernama) -- Majlis Amanah Rakyat (Mara) mensasarkan penajaan 128,800 pelajar sepanjang Rancangan Malaysia ke-10 (RMK10) yang bermula tahun ini hingga 2015.

RMK-10 Letak Kepentingan Bagi Pembangunan Luar Bandar, Kata Najib

KUALA LUMPUR, 15 Jun (Bernama) -- Kerajaan akan menumpukan usaha bagi membangunkan kawasan luar bandar di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) bagi meningkatkan kualiti kehidupan rakyat, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

REHDA Sambut Baik Usaha Perkemas Sistem Penyampaian Perumahan Mampu Milik

KUALA LUMPUR, 14 Jun (Bernama) -- Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) menyambut baik usaha untuk memperkemas sistem penyampaian perumahan mampu milik di bawah agensi persekutuan tunggal bagi menyediakan 78,000 unit rumah dalam masa lima tahun akan datang.

RMK10 Mampu Realisasi Naik Taraf Bumiputera Sarawak

Oleh Caroline Jackson

KUCHING, 14 Jun (Bernama) -- Matlamat Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK10) khususnya untuk meningkatkan taraf sosioekonomi masyarakat bumiputera di Sarawak bukan angan-angan Mat Jenin kerana kisah kejayaan anak muda dari pedalaman yang dicapai menerusi pendidikan sering kali dilaporkan.

Pelancongan Diiktiraf Dalam RMK10 - Yen Yen

Daripada Winnie Seow Mei

ZHENGZHOU (China), 12 Jun (Bernama) -- Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK10) yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengiktiraf sektor pelancongan sebagai penyumbang besar kepada ekonomi negara, kata Menteri Pelancongan Datuk Seri Dr Ng Yen Yen.

MTUC Bahagian Sarawak Kecewa Isu Upah Rendah Tidak Ditangani Dalam RMK-10

KUCHING, 10 Jun (Bernama) -- Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) Bahagian Sarawak, yang sambil menyokong teras utama Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10), turut melahirkan rasa kecewa bahawa rancangan itu tidak menangani upah rendah di negara ini.

Pemandu Mahu Dapatkan Idea Orang Ramai Mengenai 12 Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA)

KUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) -- Unit Penyampaian dan Pengurusan Prestasi (Pemandu) meminta orang ramai supaya mengemukakan padangan dan cadangan mengenai 12 Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA).

Kerajaan Harus Tumpu Usaha Giatkan Semula Pelaburan Swasta

KUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) -- Kerajaan haruslah memberikan tumpuan kepada usaha menggiatkan semula pelaburan swasta sebagai penjana penting pertumbuhan ekonomi pada masa akan datang, kerana pelaburan langsung asing (FDI) ke negara ini tidak dijangka meningkat dengan mendadak.