EKONOMI › UTAMA


KUALA LUMPUR, 27 Mac (Bernama) -- Majlis Eksport Negara (NEC) telah mengenal pasti segmen elektrik dan elektronik (E&E) sebagai sektor utama untuk menggalakkan penyertaan syarikat Malaysia dalam rantaian bekalan global.
KUALA LUMPUR, 27 Mac (Bernama) -- Anak syarikat BCB Bhd, BCB Land Sdn Bhd (BCB Land) akan mengambil alih tanah pertanian pegangan bebas seluas 2.04 juta kaki persegi di Batu Pahat, Johor dari Wellington Tan dan Tan Seng Koon Shenton pada harga RM34.6 juta.


KUALA LUMPUR, 27 Mac (Bernama) -- Anak syarikat Perdana Petroleum Bhd, Perdana Nautika Sdn Bhd (PNSB), mendapat kontrak tiga tahun daripada PETRONAS Carigali Sdn Bhd (PCSB) bagi perkhidmatan penyewaan kapal pengangkut.
KUALA LUMPUR, 27 Mac (Bernama) -- CIMB Group Holdings Bhd akan membuat pengumuman lanjut jika ada perkembangan penting berkaitan cadangan pengumuman untuk menjalin kerjasama strategik dengan China Galaxy International Financial Holdings Limited (China Galaxy Int).


KUALA LUMPUR, 27 Mac (Bernama) -- Anak syarikat Top Glove Corp Bhd, Top Glove Sdn Bhd (TGSB), memeterai perjanjian usaha sama (JV) dengan firma Jepun, Fimatec Ltd, untuk menceburi dalam pengeluaran agen pengukuh getah.


KUALA LUMPUR, 27 Mac (Bernama) -- RAM Rating Services Bhd menjangkakan harga purata minyak mentah Brent berlegar pada US$50 (US$1 = RM4.41) setong dalam 2017 dan 2018 disebabkan oleh bekalan yang terhad.