EKONOMI › UTAMA


KUALA LUMPUR, 24 Julai (Bernama) -- Amanah Mutual Bhd (AMB), anak syarikat milik penuh Amanah Saham Nasional Bhd (ASNB), memperkenalkan dana pendapatan tetap baharu, AMB Global Income Trust Fund (AMB GIT).
KUALA LUMPUR, 24 Julai (Bernama) -- Pembaharuan struktur yang sesuai dan teratur dengan baik diperlukan oleh semua negara untuk memacu produktiviti dan pelaburan, kata Penasihat Ekonomi Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), Maurice Obstfeld.


JOHOR BAHRU, 24 Julai (Bernama) -- Johor terus menjadi tumpuan utama asing termasuk

empat syarikat Jepun yang akan melabur hampir RM2 bilion di Taman Perindustrian Tanjung Langsat, dekat Pasir Gudang, di sini.
KUALA LUMPUR, 24 Julai (Bernama) -- Rohas Tecnic Bhd (Rohas), yang sebelum ini dikenali sebagai Tecnic Group Bhd, bercadang membeli 4.9 juta saham biasa dalam HG Power Transmission Sdn Bhd (HGPT) pada RM91.66 juta.


KUALA LUMPUR, 24 Julai (Bernama) -- Amanah Mutual Bhd (AMB), anak syarikat milik penuh Amanah Saham Nasional Bhd akan mengumpul sehingga RM200 juta melalui Dana Amanah Pendapatan Global AMB, di mana ia merancang untuk melabur antara 70 hingga 99.5 peratus daripada nilai aset bersih dalam instrumen pendapatan tetap.


KUALA LUMPUR, 24 Julai (Bernama) -- Axis REIT Managers Bhd (ARMB), pengurus Amanah Pelaburan Hartanah Perindustrian dan Ruang Perniagaan Islam terbesar Malaysia, Axis Real Estate Investment Trusts (Axis-REIT) mencatatkan jumlah perolehan amanah sebanyak RM41.63 juta pada suku kedua 2017 berbanding RM41.77 juta pada suku sama tahun lepas.