RENCANA › UTAMAOleh Ismail Amsyar Mohd Said

Ini adalah bahagian terakhir daripada tiga siri mengenai Baitulmaqdis dan konspirasi Yahudi untuk membolot tanah bumi Palestin.

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Apabila Presiden Amerika Syarikat Donald Trump mengiktiraf Baitulmaqdis (Jerusalem) sebagai ibu negara Israel pada 6 Disember lalu, apakah ia satu pengumuman yang mengejutkan ataupun memang dijangkakan?

Jika dilihat kembali janji atau manifesto Trump semasa kempen Pilihan Raya Presiden AS 2016, beliau berjanji untuk mengiktiraf tuntutan Israel ke atas Baitulmaqdis dan memindahkan kedutaan AS ke kota suci itu dari Tel Aviv.

Selain daripada janji yang dilaungkan sewaktu kempen berkenaan, persoalan timbul berhubung keputusan Trump untuk mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel sedangkan Israel hanya menguasai kawasan Barat Baitulmaqdis pada tahun 1948.

Menjawab persoalan itu, Pengerusi 'Humanitarian Care Malaysia' (MyCARE) Dr Hafidzi Mohd Noor berkata 1967 adalah satu lagi detik hitam dalam lembaran sejarah perjuangan mempertahankan Palestin.

"Pada 5-10 Jun 1967, berlaku peperangan enam hari atau peperangan An-Naksah (Hari kekalahan) di mana semua negara Arab khususnya Mesir, Syria, Arab Saudi, Lubnan dan Maghribi dikalahkan oleh tentera Israel.
Oleh Sakina Mohamed

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Empat tahun lalu, seseorang melempar bingkai pintu gelongsor kaca dari tingkat 15 pangsapuri yang saya diami di Kerinchi.

Bingkai pintu itu jatuh menghempap bumbung kereta yang diletakkan di bawah pangsapuri, menyebabkan cermin depan kereta bersepai dan bumbung kereta kemek.

Kereta itu diletakkan di sebelah pusat jagaan kanak-kanak, dan ketika itu pukul 8 pagi. Pada waktu itu kebiasaannya ibu bapa menghantar anak masing-masing termasuk bayi mereka ke pusat jagaan itu.

Nasib baiklah tiada siapa berada berhampiran kereta berkenaan pada masa kejadian, kerana seandainya berlaku kemalangan, mungkin mangsa tidak akan terselamat akibat dihempap objek seberat itu.

Namun, nasib tidak menyebelahi S. Sathiwaran, 15 tahun.


Oleh Ismail Amsyar Mohd Said

Ini adalah bahagian kedua daripada tiga siri mengenai Baitulmaqdis dan konspirasi Yahudi untuk membolot tanah bumi Palestin. Bahagian ini mendalami muslihat puak Yahudi untuk menghasilkan penubuhan Israel.

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Mula bertapak secara rasmi di Basel, Switzerland pada 1897, gerakan Zionis Yahudi di bawah pimpinan Theodore Herzl terus menetapkan 'kiblat' ke arah kota suci Palestin, Baitulmaqdis, sebagai ibu kota Israel yang abadi.

Matlamat ini jelas dinyatakan dalam Program Basel, iaitu manifesto gerakan Zionis pertama yang diterima sebulat suara di Kongress Zionist terulung di Basel pada 30 Ogos 1897.

"Zionisme mahu mewujudkan tempat kediaman yang sah di segi undang-undang dan pada pandangan ramai di Palestin untuk orang Yahudi, " demikian bunyi manifesto itu.

Sejak ianya diterima pakai, gerakan Zionis mula berusaha untuk membeli Palestin daripada kerajaan Turki Uthmaniyyah bagi menjadikan matlamat mereka satu kenyataan.

Bagaimanapun, usaha yang diketuai Herzl untuk bertemu dan berbincang mengenai hasrat itu dengan pemerintah Turki Uthmaniyyah tidak pernah berjaya sehinggalah Palestin jatuh ke tangan British pada Disember 1917.


KUALA LUMPUR (Bernama) -- Semasa saya kecil memangnya payah untuk menonton wayang gambar. Satu-satunya saluran hiburan untuk kami sekeluarga ialah radio dan kami sering mendengar program Rangkaian Merah untuk mendengar lagu-lagu Tamil.

Setiap kali mendengar lagu-lagu yang diputarkan, lagu yang begitu menambat hati saya ialah dari filem lakonan aktor M.G. Ramachandran atau lebih dikenali sebagai MGR.

Lagu-lagu dari kategori "thathuva padagal" (lagu yang mengandungi makna falsafah) begitu menghiburkan, mengandungi motivasi dan nilai sejagat. Lirik lagu itu menolak ketidakadilan, menekankan kasih sayang ibu. kepentingan pendidikan, menghapuskan kemiskinan, menghormati orang tua, melawan rasuah dan menyokong mereka yang dianiayai.

Seperkara lagi, menonton wayang di pawagam bagi saya bagaikan acara tahunan iaitu pada perayaan Deepavali. Kami sekeluarga begitu seronok menaiki bas ke panggung wayang untuk menonton filem MGR. Saya yang begitu meminati pelakon ini turut mencari bahan bacaan untuk mengetahui tentang latar belakang bintang filem ini.
Oleh Shakir Husain

Pewarta Bernama di New Delhi, Shakir Husain berkongsi perkembangan yang berlaku dari ibu negeri India.

NEW DELHI (Bernama) -- Semua orang termasuk wartawan dan ahli politik menyifatkan tindakan hakim dari Mahkamah Agung India mengadakan sidang akhbar sebagai "di luar jangkaan".

Meskipun para hakim itu mengadakan sidang akhbar kerana mahu melahirkan rasa tidak puas hati dengan perjalanan mahkamah namun keadaan itu dilihat sebagai luar biasa dan genting kerana ia melibatkan salah satu institusi yang paling dihormati di negara itu.

Hakim Jasti Chelameswar, hakim kedua paling kanan selepas Ketua Hakim Dipak Misra berkata kadang kala pentadbiran mahkamah "tidak teratur dan banyak perkara yang tidak berapa diingini berlaku dalam tempoh beberapa bulan lepas."

Turut bersama Chelameswar pada sidang media yang diadakan pada 12 Jan itu ialah Ranjan Gogoi, Madan Lokur dan Kurian Joseph. Mereka adalah empat daripada lima orang hakim paling kanan.

Para hakim itu membuat rujukan kepada kes-kes berprofil tinggi dan sensitif dari aspek politik yang ditugaskan oleh Ketua Hakim yang mereka sifatkan "yang paling adil dan tiada tolok bandingnya."