RENCANA › UTAMAOleh Erda Khursyiah Basir

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Nak murah dan cepat, walaupun mungkin tidak selamat! Demikian boleh diringkaskan mengenai sikap segelintir masyarakat yang memilih untuk mendapatkan rawatan perubatan sehingga sanggup mengabaikan soal kesejahteraan dan keselamatan diri.
Oleh Nurul Halawati Mohamad Azhari

PETALING JAYA (Bernama) -- Kadar kelaziman miopia atau rabun jauh dalam kalangan rakyat Malaysia mencapai tahap membimbangkan, terutamanya kerana kurangnya kesedaran orang ramai mengenai kepentingan untuk melakukan pemeriksaan mata.


Oleh Ahmad Erwan Othman

BAGAN DATUK (Bernama) -- Mengikis kulit ari kelapa sebelum mendapatkan isi putih kelapa adalah sebahagian daripada punca rezeki bagi masyarakat sekitar Bagan Datuk sejak dahulu lagi memandangkan kawasan ini terkenal dengan tanaman kelapa.


Oleh Sheriffah Noor Khamseah Al-Idid

Beberapa kes sejak kebelakangan ini melibatkan golongan ibu yang terjerumus menjadi 'penjenayah' atau 'penjahat' hanya memperlihatkan bahawa walaupun wanita di negara ini sudah jauh ke hadapan, namun nasib yang dialami segelintir wanita amat menyayat hati.

Sheriffah Noor Khamseah Al-Idid Datuk Syed Ahmad Idid, seorang pendokong Inovasi dan Nuklear, Alumni, Imperial College, University of London, United Kingdom, antara yang memperjuangkan penyertaan golongan wanita dalam industri nuklear, mendapati nasib yang menimpa segelintir kaum hawa yang terabai di negara ini agak membimbangkan.


PETALING JAYA (Bernama) -- Saya sangat sedih dan bimbang selepas membaca laporan mengenai dua kes melibatkan ibu yang tidak bekerja yang kini dianggap sebagai 'penjenayah' kerana mendapatkan keperluan asas bagi anak mereka dalam cara yang salah.


Oleh Mohd Hisham Abdul Rafar

SEREMBAN (Bernama) -- Aktiviti mendaki gunung semakin menjadi pilihan khususnya dalam kalangan anak muda sebagai pilihan riadah untuk menguji tahap kecergasan fizikal serta mental setiap hujung minggu atau musim cuti.


Oleh Sakini Mohd Said

BANTING (Bernama) -- Kebiasaannya, ramai yang mula teruja, menghargai dan mahu memiliki sesuatu produk seramik apabila melihat sendiri proses penghasilannya mahupun turut serta semasa demonstrasi pembuatan kraf ini.