RENCANA › UTAMABy Shakir Husain

Bernama's correspondent in New Delhi shares with readers the happenings in India.

NEW DELHI (Bernama) -- United States President Donald Trump's policies have hit the stock of overseas Indians in the marriage market in which US-based non-resident Indians (NRIs) used to command a hefty premium.
Oleh Shakir Husain

Pewarta Bernama di New Delhi berkongsi perkembangan terkini di India dengan pembaca.

NEW DELHI (Bernama) -- Dasar Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump memberi kesan kepada pasaran perkahwinan rakyat India di luar negara, di mana golongan India bukan pemastautin (NRI) yang berpangkalan di AS pernah berpeluang memperoleh pulangan yang besar ketika dahulu.


Oleh Nor Hayati Endan

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Kegagalan ibu bapa berkomunikasi secara jelas dan terbuka mengenai isu seks adalah antara punca remaja melakukan seks bebas.


Oleh Nurul Halawati Mohamad Azhari

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Keterujaan ibu bapa memuatnaik gambar anak mereka di media sosial boleh mengundang padah.

Anak anda mungkin boleh terdedah kepada risiko bahaya dan jenayah seksual!

Datuk Seri Rohani Abdul Karim, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat sendiri menyuarakan nasihat agar ibu bapa berhati-hati apabila berkongsi gambar-gambar anak kecil mereka di media sosial.

Ini kerana ada kecenderungan pihak tidak bertanggungjawab untuk menyalahgunakan gambar-gambar tersebut.


Oleh Sakini Mohd Said

RANAU (Bernama) -- Mata lelaki berbaju putih ini merenung tajam timbunan bara sambil menguis-nguisnya dengan batang besi.

Tidak berpuas hati dengan kemarakan api, lelaki itu lantas menekan suis elektrik di sudut penjuru bengkel untuk menghidupkan satu 'alat berwarna biru'.

"Api kena agak marak semasa proses menempa besi (dibakar dan diketuk berulang kali) untuk dijadikan mata parang. Kita guna pengering rambut kerana anginnya cepat menyemarakkan api," kata Haddy Piris, tukang kraf dari suku kaum Dusun ini.

"Lain daripada kebiasaan", bisik hati penulis dan pandangan ini turut dikongsi rakan media lain yang dibawa mengunjungi bengkel Haddy di kampung Kipaliu, Kinaratuan, Ranau, Sabah.

Kunjungan ini adalah sebahagian daripada Program Liputan Media di Sabah anjuran Kraftangan Malaysia baru-baru ini.


Oleh Azeman Ariffin

Koresponden Bernama di Jakarta, Azeman Ariffin berkongsi diari kehidupannya di ibu negara Jakarta.

JAKARTA (Bernama) -- Suasana demam pilihan raya Kepala Daerah (Pilkada) di Jakarta yang memasuki pusingan kedua agak sepi dan tidak serancak seperti sebelumnya.