RENCANA › UTAMAOleh Mohd Haikal Mohd Isa

Pewarta Bernama di Bangkok, Mohd Haikal Mohd Isa berkongsi perkembangan dari ibu negara Thailand.

BUACHET (WILAYAH SURIN (Bernama) -- Bunyi tembakan serta letupan sudah lama tidak kedengaran di wilayah Surin, daerah terpinggir yang terletak di timur laut bersempadan dengan Kampuchea ini.

Oleh Mohd Haikal Mohd Isa

BUACHET, (WILAYAH SURIN) (Bernama) -- Setiap pagi apabila Kan Rittiplang, 54, mengucapkan selamat tinggal kepada keluarganya sebelum keluar bekerja, beliau cukup maklum ucapan itu mungkin yang terakhir baginya.


Oleh Kurniawati Kamarudin

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Ada yang memanggilnya jalan lama, ada juga yang mengenalinya sebagai jalan dalam dan tidak kurang juga menggelarkannya jalan kampung.


Oleh Melati Mohd Ariff

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Ramadan datang lagi. Tahun ini umat Islam di Malaysia dijangka mula menjalani ibadah puasa pada 27 Mei dan sebulan kemudian bertamu pula Syawal dengan Hari Lebaran yang dinanti-nantikan terutamanya golongan perantau untuk balik kampung.


Oleh Melati Mohd Ariff

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Malaysia Negaraku. Ini tanah airku. Tidak perlu diingatkan, tidak perlu dipersoalkan! Di sini aku dilahirkan, mungkin di sini juga aku disemadikan!


Oleh Fadzli Ramli

MELAKA (Bernama) -- Meskipun Rashidy Omar adalah seorang guru bahasa Arab, beliau juga tekun dengan usahanya mengembangkan ilmu kaligrafi Islam dalam kalangan generasi muda khususnya pelajar Sekolah Menengah Arab As-Saiyidah Khadijah, Jasin (Melaka) .