RENCANA › UTAMAOleh Ahmad Muliady Abdul Majid

MELAKA (Bernama) -- Soalan yang sering diajukan penyokong bola sepak negara terutamanya melalui media sosial menjelang perlawanan melibatkan pasukan negara Harimau Malaya ialah: 'ada live tak ?'.
Oleh Erda Khursyiah Basir

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) hari ini sudah jauh berubah baik dari segi pembangunan landskap, taraf hidup hinggalah kejayaan demi kejayaan yang diraih warganya.


Oleh Ainul Huda Mohamed Saaid

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Modul Pendidikan Sains Berasaskan Inkuir (IBSE) adalah antara pendekatan yang diambil untuk membantu meningkatkan minat pelajar terhadap subjek-subjek Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) di negara ini.


Oleh Sakini Mohd Said

KUALA LUMPUR (Bernama) -- "Boleh makcik tanya mana beli kerusi tongkat ni?" seorang wanita berusia dalam lingkungan lewat 50an menyapa penulis dengan suara yang lembut. Ketika itu saya sedang asyik bersembang dengan emak di sebuah pusat beli-belah.


Oleh Sakina Mohamed

TAKEO (Kemboja) (Bernama) -- Kedaifan hidup di kawasan luar bandar Kemboja memaksa ramai golongan wanita muda daripada keluarga miskin tegar mencari pekerjaan di luar negara. Kebanyakan mereka akhirnya menjadi mangsa pemerdagangan manusia, serangan seksual dan buruh paksa.


Oleh Shakir Husain

Shakir Husain, koresponden Bernama di New Delhi berkongsi diari kehidupannya dari India.yang mempunyai banyak perbezaan sosial yang unik.

NEW DELHI (Bernama) -- Sekumpulan penunggang motosikal Malaysia tiba di selatan India setelah mengembara sejauh 13,000 km, merentas enam buah negara semata-mata untuk menzahirkan semangat patriotik mereka sempena sambutan Hari Malaysia.