RENCANA › UTAMAOleh Shakir Husain

NEW DELHI(Bernama) -- Lebih150 petani darinegeri Tamil Nadutiba di New Delhi pada Mac dan melancarkanprotesberterusan yang memeranjatkan masyarakattempatan.
Oleh Wan Asmanizan Wan Ahmad Najib

KUALA SELANGOR(Bernama) -- Captain Shrimp Restaurant di Apps Hotel yang terletak di Jalan Kuala Selangor-Tanjong Karang menawarkan hidangan makanan laut yang amat menyelerakan.


Oleh Alias Puteh

KULIM (Bernama) -- Kaum Hawa masyarakat Melayu pada zaman dahulu mengamalkan pelbagai petua tradisional untuk menjaga kebersihan diri,terutamanya penjagaan dalaman dan peribadi wanita.


Oleh ALI IMRAN MOHD NOORDIN

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Pemilihan Yang di-Pertuan(YDP)Agongsebagai pemerintah tertinggi negarasecara bergilir melambangkan kestabilan sistem pentadbiran yang diguna pakaidi Malaysia.


Oleh Wan A. Hulaimi

LONDON (Bernama) --Perdana Menteri Britain Theresa May, berhadapan masalah namun beliau tidak tunduk, malah membuat keputusan mengadakan pilihan raya umum pada 8 Jun ini, dalam usaha mengukuhkan kuasa dalam rundingan-rundingan Brexit dengan Kesatuan Eropah (EU).

Tindakanbeliaumengejutkan rakyat negara itu tetapi segera disokong oleh penyokong-penyokong setia parti dan pembangkang, Parti Buruh(Buruh) walaupun ia sangat marahkan akhbar the Guardian,yang menyatakan bahawa langkah itu langsung tidak perlu dalam ruangan pendapat.

Beliau berada pada kedudukan yang kukuh, PartiBuruh sudah patah semangat, manakala Parti Liberal Demokrat (LibDems) kini entah hilang ke mana dan golongan berhaluan kanan yang menyebabkan Parti Konservatif (Konservatif) berada dalam kebimbangan, UK Independence Party (UKIP), mempunyai bekas pemimpin yang agak berkarismatik. Nigel Farage sibuk menari dengan Donald Trump sedangkan partinya sendiri terjerat denganjolokan parti segalanya (anti-everything) yang asing, terutamanya EU.
KUALA LUMPUR(Bernama) --Penggunaan peralatan kebesaran dalam upacara-upacara rasmi, khususnya pertabalan, telah lamadiamalkan oleh kerajaan-kerajaan beraja sepertiJepundanEngland.