SOJC: Malaysia kalahkan Jepun, akan betemu lagi untuk tempat ketiga, keempat [ 15m ago ]

Berita AM


Sesetengah petugas Utusan akan diambil kembali- PM

Tarikh kemaskini: 10/10/2019
KUALA LUMPUR, 10 Okt -- Sesetengah petugas Utusan Melayu Berhad (Malaysia) Berhad akan diambil semula bekerja di bawah pengurusan baru Utusan, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Utusan akan diuruskan oleh sebuah syarikat baharu. Mengenai petugas yang terlibat, sesetengah mereka akan diambil semula bekerja di bawah Utusan baharu,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran solusi bumbung solar pertama oleh Petroliam Nasional Berhad (Petronas) di negara ini dikenali sebagai M+ oleh PETRONAS.

Dr Mahathir ditanya mengenai akhbar Melayu tertua di negara ini, Utusan Malaysia, yang dihentikan penerbitannya sejak semalam dengan para petugasnya diberitahu agar mengemas barang masing-masing dan meninggalkan pejabat dalam notis yang singkat.

Pengerusi Eksekutif Utusan, Datuk Abd Aziz Sheikh Fadzir semalam mengeluarkan memorandum yang menyebut syarikat berkenaan akan dihentikan operasi pada 9 Okt manakala hari terakhir perkhidmatan kepada pekerja ialah 31 Okt.

Abd Aziz berkata, lembaga pengarah Utusan meluluskan pelantikan UHY Advisory (KL) Sdn Bhd sebagai pelikuidasi interim pada 7 Okt kerana syarikat berkenaan tidak lagi boleh meneruskan perniagaannya.

Penutupan ke atas Utusan, yang ditubuhkan 80 tahun yang lepas, selepas Aurora Mulia Sdn Bhd - sebuah syarikat dikaitkan dengan taikon perniagaan Syed Mokhtar Al-Bukhary, memperoleh pemilikan 70 peratus dari anak syarikatnya Dilof Sdn Bhd.

-- BERNAMA       Berita Utama Terdahulu