Rakyat Malaysia mati ditikam dalam pergaduhan di Sadao [ 28m ago ]

Senarai Berita ARKIB

Am | Ekonomi | Politik | Sukan | Rencana | Dunia | MTDC


Potensi industri pelancongan Malaysia belum diterokai sepenuhnya - Marriott International

Industri pelancongan Malaysia memiliki potensi besar yang masih belum diterokai sepenuhnya, khususnya ketika ramai pelabur bertindak memindahkan perniagaan mereka ke rantau ASEAN termasuk di negara ini, demikian menurut Marriott International.

NAP 2019 dilaksanakan secara tiga fasa sehingga 2030

Oleh Nurul Hanis Izmir

KUALA LUMPUR, 16 Sept  – Dasar Automotif Negara (NAP) 2019 yang bakal diumumkan kelak, akan dilaksanakan secara tiga fasa sehingga tahun 2030 dengan turut menekankan usaha menjadikan Malaysia sebagai pengeluar kenderaan hibrid dan cekap tenaga (EEV).

ASEAN perlu tangani punca fizikal, politik isu kebakaran hutan, jerebu - pensyarah

Oleh Siti Radziah Hamzah

KUALA LUMPUR, 16 Sept  -- Cara terbaik untuk meminimumkan risiko jerebu rentas sempadan yang semakin teruk di rantau  ASEAN adalah dengan menangani punca fizikal dan politik berhubung isu kebakaran hutan dan jerebu.

(Eksklusif) Dana asing kembali ke Bursa dengan aliran masuk bersih RM247.1 juta

KUALA LUMPUR, 15 Sept -- Bursa Malaysia menyaksikan sedikit pemulihan minggu ini, mencatatkan aliran masuk dana asing bersih berjumlah RM247.1 juta dari Selasa hingga Khamis (10-12 Sept) berbanding aliran keluar dana asing bersih sebanyak RM198.0 juta dalam tempoh tiga hari yang sama minggu lepas.

Terengganu perkasa produk IKS negeri melalui T'Mart

KUALA TERENGGANU, 15 Sept  -- Kerajaan Terengganu menyasarkan pembukaan lima lagi rangkaian baharu pasar mini T'Mart dalam tempoh tiga tahun ini bagi melahirkan lebih ramai usahawan dalam bidang peruncitan di negeri itu. 

E-Mutiara tambah 26 bas baharu bernilai RM26 juta

KOTA BHARU, 15 Sept -- Dalam usaha meningkatkan kualiti perkhidmatan bas dan keselesaan penumpang, Konsortium E-Mutiara Berhad (E-Mutiara) mengambil inisiatif menambah 26 buah bas baharu bernilai RM26 juta pada tahun ini.

E-dagang: Kerajaan sedia terima idea dari pemain industri - TPM

KUALA LUMPUR, 14 Sept -- Kerajaan bersedia menerima cadangan dan idea daripada pemain utama sektor perniagaan pengedaran di negara ini terutama yang membawa kepada peubahan dasar dan inisiatif, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.