Nurse loses RM18,000 in Macau scam [ 6m ago ]

Senarai Berita ARKIB

Am | Ekonomi | Politik | Sukan | Rencana | Dunia | MTDC


MTDC anjur program latihan antarabangsa untuk pembuat dasar

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama) -- Perbadanan Pembangunan Teknologi Malaysia (MTDC) hari ini menganjurkan program latihan antarabangsa bagi pembuat dasar untuk berkongsi pengalaman, pengetahuan dan kepakaran pembangunan dengan negara membangun yang lain.

Kementerian optimis eksport industri koko capai sasaran RM6 bilion

SERDANG, 22 Julai (Bernama) -- Kementerian Industri Utama optimis industri koko dapat mencapai sasaran RM6 bilion untuk pendapatan eksport negara menjelang 2020 seperti termaktub dalam Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11).

IR4.0 - PKS Malaysia di landasan yang betul

KUALA LUMPUR, 18 Julai (Bernama) — Pengenalan Dasar Negara mengenai Industri 4.0 (INDUSTRY4WRD) dan perumusan Pelan Induk Perindustrian Keempat telah meletakkan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Malaysia di landasan yang betul dalam penerimaan IR 4.0. 

MTDC akan buka pusat pencetakan 3D bagi PKS di UPM

Perbadanan Pembangunan Teknologi Malaysia (MTDC) akan membuka pusat pencetakan tiga dimensi (3D) di Universiti Putra Malaysia (UPM) pada tahun ini bagi membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang mahu mencipta model 3D produk mereka.

Mampukah Malaysia terima pelaburan teknologi tinggi?

KUALA LUMPUR, 21 Jun (Bernama) -- Keupayaan Malaysia dari segi pembuatan terbukti berkembang sejak negara ini memulakan era perindustrian pada awal 1980-an dan terus pesat sehinggakan dikenali sebagai hab elektrikal dan elektronik (E&E) untuk pelbagai syarikat multinasional global.

Syarikat Malaysia digesa teroka peluang Industri 4.0

Oleh Zairina Zainudin

KUALA LUMPUR, 10 Jun (Bernama) -- Syarikat Malaysia diseru meneroka peluang perniagaan eksponen dalam Industri 4.0, terutamanya sebagai penyelesaian dan penyedia produk bagi melengkapi keseluruhan rantaian nilai.

Greatech akan kumpul RM73.05 juta daripada IPO

KUALA LUMPUR, 13 Mei (Bernama) -- Greatech Technology Bhd, penyedia penyelesaian automasi industri, menyasarkan untuk mengumpul RM73.05 juta menerusi tawaran awam permulaannya (IPO), kata Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Tan Eng Kee.