UM perjelas punca halang graduan perakaunan sertai konvokesyen [ 7h ago ]

TERBAHARU

8jam lalu

Unimas mulakan program 2U2I tahun depan

KUCHING, 16 Okt -- Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) akan mengguna pakai program dua tahun pembelajaran di universiti dan dua tahun latihan industri (2U2I) mulai tahun depan, dalam usaha meningkatkan kemahiran pelajar, sekaligus memudahkan graduan mendapat kerja.

8jam lalu

Mangsa banjir di Sungai Siput meningkat lagi malam ini

IPOH, 16 Okt -- Jumlah mangsa banjir kilat di Sungai Siput terus meningkat kepada 207 orang mangsa daripada 66 keluarga setakat 11 malam ini berbanding 200 orang mangsa daripada 61 keluarga petang tadi.

8jam lalu

UAE tubuh universiti kecerdasan buatan (AI) pertama dunia

ABU DHABI, 16 Okt -- Dalam usaha membangunkan bidang kecerdasan buatan (AI), Emiriah Arab Bersatu (UAE) hari ini mengumumkan penubuhan institusi penyelidikan AI yang pertama di dunia.

8jam lalu

Cubaan seludup lebih daripada 3,000 karton rokok guna kenderaan dari Malaysia gagal

SINGAPURA, 16 Okt -- Pihak berkuasa Singapura menemui lebih daripada 3,000 karton rokok yang belum dibayar cukai disembunyikan dalam sebuah bas dan lori kontena berdaftar di Malaysia yang tiba di Pusat Pemeriksaan Tuas, dalam tempoh selang tiga hari.   

8jam lalu

Jurutera rugi RM24,300 ditipu Macau Scam

GEORGE TOWN, 16 Okt -- Seorang jurutera sebuah kilang di Bayan Lepas, dekat sini mengalami kerugian RM24,300 selepas ditipu sindiket Macau Scam yang mendakwa kononnya dia terlibat dalam pengubahan wang haram dan dadah, semalam.

8jam lalu

Tuduhan rasuah melibatkan kontrak selenggara jalan raya tidak berasas

IPOH, 16 Okt -- Tuduhan seorang ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Bahagian Lumut berhubung dakwaan rasuah melibatkan kontrak penyelenggaraan jalan raya di bawah bajet Sistem Maklumat Rekod Jalan Raya (MARRIS) di Perak disifatkan tidak berasas.

9jam lalu

Kempen pencegahan dadah dilancar awal 2020

PUTRAJAYA, 16 Okt -- Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Membanteras Gejala Dadah (JKMD) bersetuju untuk melancarkan satu kempen pencegahan dadah pada awal tahun depan (2020).

9jam lalu

UUM laksana pelbagai pelan tingkat kebolehpasaran siswazah

ALOR SETAR, 16 Okt -- Universiti Utara Malaysia (UUM) yakin dapat meningkatkan peratus  kebolehpasaran siswazahnya menerusi pelaksanaan beberapa pelan jangka pendek dan panjang yang dirangka, kata Naib Canselornya Prof Datuk Dr Ahmad Bashawir Abdul Ghani.

9jam lalu

Sarawak optimis terima 5 juta pelancong tahun ini

KUCHING, 16 Okt -- Sehingga bulan lepas, Sarawak telah menerima kunjungan 3.36 juta pelancong tahun ini dan jumlahnya untuk sepanjang tahun ini dijangka dapat melepasi angka 4.2 juta pelancong yang direkodkan sepanjang tahun lepas.

9jam lalu

Dua lelaki ditahan, dua masih bebas terlibat kejadian samun di Johor Bahru

JOHOR BAHRU, 16 Okt -- Dua lelaki tempatan ditahan dipercayai terlibat dalam kejadian samun di Jalan Wong Ah Fook, di sini, petang tadi.