2 maut, 5 cedera dalam insiden bangunan runtuh di India [ 5m ago ]

Kim Jong Un dipilih semula sebagai pengerusi Suruhanjaya Hal Ehwal Negara Korea Utara

Tarikh kemaskini: 12/04/2019
SEOUL, 12 April (Bernama) -- Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un telah dipilih semula sebagai pengerusi Suruhanjaya Hal Ehwal Negara, badan pembuat keputusan tertinggi Korea Utara, dalam satu mesyuarat penting parlimen, lapor agensi berita Korea Selatan Yonhap memetik media rasmi pada Jumaat.

Perdana Menteri Korea Utara Pak Pong Ju telah digantikan dengan Kim Jae-Ryong, seorang anggota kanan Parti Buruh Korea yang memerintah, semasa sesi pertama Perhimpunan Rakyat Agung ke-14 pada Khamis, lapor Agensi Berita Pusat Korea (KCNA).

"Pemilihan Pemimpin Agung sebagai pengerusi Suruhanjaya Hal Ehwal Negara Korea Utara merupakan peristiwa politik hebat yang penting dalam sejarah," menurut KCNA.

Kim telah dipilih ke jawatan itu buat pertama kali pada Jun 2016, yang menyaksikan suruhanjaya berkenaan diwujudkan menerusi satu pindaan perlembagaan.

Sesi pada Khamis menjadi tumpuan kerana ia akan menentukan barisan kepimpinan baharu Korea Utara.

Pada mesyuarat itu, Ketua Nominal Korea Utara Kim Yong Nam telah digantikan oleh Choe Ryong-Hae, Naib Pengerusi Suruhanjaya Hal Ehwal Negara.

Perunding nuklear terkemuka Korea Utara Kim Yong Chol dan lain-lain yang terlibat dalam sidang kemuncak kedua pada Februari dengan Amerika Syarikat, termasuk Menteri Luar Ri Yong Ho dan Naib Menteri Luar Choe Son Hui, turut dipilih sebagai anggota Suruhanjaya Hal Ehwal Negara.

-- BERNAMA       Berita Utama Terdahulu