Pendakwah harus jauhi sentimen perkauman, politik - Mujahid [ 4m ago ]

Keganasan meningkat di Darfur selepas presiden Sudan diguling: Utusan PBB

Tarikh kemaskini: 18/04/2019
NEW YORK, 18 April (Bernama) -- Ketua misi pengaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)-Kesatuan Afrika di Darfur memaklumkan Majlis Keselamatan badan dunia itu pada Rabu bahawa keganasan meningkat di rantau itu selepas tentera Sudan menggulingkankan Presiden Omar al-Bashir, lapor agensi berita China Xinhua.

"Security across the volatile Darfur region of Sudan has deteriorated since last week's military takeover in Khartoum," kata Jeremiah Mamabolo, wakil khas bersama bagi Operasi Hibrid PBB-Kesatuan Afrika di Darfur (UNAMID).

Misi pengaman di Darfur "sentiasa berjaga-jaga" dalam mendepani keganasan yang semakin meningkat, katanya.

Mamabolo berkata seorang jeneral tentera telah diusir keluar dari pejabat susulan tunjuk perasaan berterusan, perintah berkurung harian kini telah ditarik balik dan tahanan politik dijangka dibebaskan, dengan gencatan senjata dilaksanakan di seluruh negara.

"Semalam, Ketua Hakim Negara dan Peguam Negara telah digantikan," katanya sambil menambah bahawa pemimpin tentera yang baharu, Abdel-Fattah Al-Burhan, telah mengumumkan satu "fasa peralihan ketenteraan," yang akan berlanjutan sehingga dua tahun paling lama, sebelum kuasa diserah kepada kawalan awam.

Bagaimanapun tunjuk perasaan masih berterusan, katanya, dan menyatakan bahawa sesetengah penduduk yang kehilangan tempat tinggal di Darfur, di mana tindakan ketenteraan diambil oleh bekas presiden terhadap orang awam dan menyebabkan beliau berdepan pertuduhan melakukan jenayah perang di Mahkamah Jenayah Antarabangsa sedekad lalu, telah "melakukan tindakan ganas" dengan menyasarkan lokasi kerajaan dan mereka yang dilihat sebagai kolaborator bekas rejim.

"Saya memberi jaminan kepada Majlis Keselamatan bahawa susulan semua perkembangan ini, UNAMID sentiasa berjaga-jaga dan mengekalkan sikap yang teguh, terutama di kawasan Jebel Marra di mana kita mempunyai anggota tentera pengaman," katanya.

-- BERNAMA

       Berita Utama Terdahulu