Boy dies after falling into pool near quarry [ 6h ago ]

Putera William dijangka beri penghormatan kepada mangsa serangan pengganas di Christchurch

Tarikh kemaskini: 18/04/2019
WELLINGTON, 18 April (Bernama) -- Duke Cambridge dijangka tiba di Auckland, New Zealand pada 25 April, atau Hari Anzac, dan akan melakukan perjalanan bersama-sama Perdana Menteri Jacinda Ardern ke Christchurch sehari selepas itu untuk memberi penghormatan kepada mangsa serangan pengganas yang berlaku pada 15 Mac, lapor agensi berita China Xinhua.

Ardern, yang mengesahkan perkara itu pada Khamis, berkata Putera William akan bertemu anggota polis dan bomba yang bertugas dengan penuh dedikasi selepas serangan ke atas beberapa buah masjid di Christchurch, yang meragut 50 nyawa manakala berpuluh-puluh lagi cedera.

Putera William juga dijangka bertemu anggota komuniti Islam. Beliau akan mewakili Ratu semasa lawatan itu.

Pada akhir bulan lepas, Ardern berkata beliau mengalu-alukan kunjungan itu sambil menambah "saya amat gembira kerana Putera William boleh melakukan lawatan singkat untuk menyokong mereka yang terjejas oleh serangan itu dan memberikan penghormatan kepada sifat belas kasihan luar biasa serta solidariti yang dipamer oleh rakyat New Zealand sejak beberapa minggu kebelakangan ini."

Putera William memiliki hubungan yang erat dengan penduduk di wilayah Canterbury. Beliau telah melakukan lawatan ke Christchurch selepas gempa bumi pada 2011.

Kali terakhir Duke dan Duchess Cambridge berkunjung ke New Zealand ialah pada 2014.

-- BERNAMA


       Berita Utama Terdahulu