Paras empangan di Kedah, Pulau Pinang, Melaka masih terkawal - SPAN [ 20m ago ]

MOA mahu IADA Kota Belud majukan tanaman padi organik

Tarikh kemaskini: 12/07/2019
KOTA BELUD, 12 Julai (Bernama) -- Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) mahu Kawasan Pembangunan Pertanian Bersepadu (IADA) Kota Belud terus komited memajukan pembangunan tanaman padi organik di Kampung Tambatuon, dekat sini.

Timbalan Menterinya, Sim Tze Tzin berkata, kementerian akan sentiasa menyokong usaha IADA Kota Belud bagi mengkomersialkan tanaman padi organik di kampung berkenaan memandangkan ia mempunyai potensi tersendiri dan permintaan dalam pasaran juga cukup meluas.

“(IADA Kota Belud) perlu menjadikan tempat (Kampung Tambatuon) sebagai lokasi istimewa bagi tanaman padi organik kerana beras dihasilkan mempunyai khasiat tinggi selain harganya juga tinggi.

“Usaha memajukan tanaman padi organik di kampung ini juga akan mampu meningkatkan hasil pendapatan petani sekali gus seiring dengan hala tuju kementerian untuk memastikan pendapatan petani dapat ditingkatkan.

“Apabila hasil pendapatan petani meningkat, mereka pastinya akan lebih bermotivasi untuk meningkatkan lagi hasil pengeluaran padi mereka,” katanya ketika berucap merasmikan Program Kembara Media MOA dan Pusat Informasi Padi Kampung Tambatuon di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Sim juga mahu IADA Kota Belud memberi perhatian untuk menambahbaik sistem pengairan dan saliran di Kampung Tambatuon bagi memastikan para petani di kampung berkenaan mendapat sumber air mencukupi bagi tanaman padi organik.

Mengenai Pusat Informasi Padi, Sim berkata, ia adalah bukti kesungguhan kerajaan menerusi IADA Kota Belud dalam memastikan penyaluran maklumat terkini berkaitan pembangunan padi negara dapat disampaikan kepada golongan sasar.

Beliau juga berharap pusat berkenaan menjadi nadi kepada masyarakat Kampung Tambatuon menjalankan pelbagai program berorientasikan penyaluran maklumat mahupun pemindahan teknologi setempat.

IADA Kota Belud telah mengadakan pelbagai program ke arah menyumbang pengeluaran agromakanan negara dan meningkatkan sosioekonomi penduduk setempat, katanya.

-- BERNAMA       Berita Utama Terdahulu