Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Isu pembesar suara: penyokong Azmin buat laporan dengan JPP


Tarikh kemaskini: 10/11/2018

KOTA SAMARAHAN, 10 Nov (Bernama) -- Satu laporan rasmi telah dibuat untuk perhatian Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) berikutan penggunaan pembesar suara semasa proses pemilihan PKR Sarawak Cabang Kota Samarahan.

Seorang calon Majlis Pimpinan Pusat (MPP) Datuk Mansor Othman berkata beliau difahamkan laporan rasmi telah dibuat berkenaan penggunaan pembesar suara oleh penyokong calon Timbalan Presiden Rafizi Ramli.

"Saya difahamkan laporan telah dibuat untuk tindakan JPP PKR. Kita nampak tadi pun penggunan pembesar suara itu mengakibatkan berlaku sedikit pertelingkahan antara anggota kedua-dua kem.

"Setakat pengalaman saya ke beberapa negeri sepanjang pemilihan rasanya kalau tak salah tidak ada pembesar suara digunakan. Bagaimanapun saya tekankan di sini situasi di Sarawak khususnya di Kota Samarahan ini masih terkawal, masih lebih baik berbanding beberapa kejadian tidak diingini berlaku di lokasi serta negeri lain sebelum ini," katanya yang juga Pengerusi PKR Pulau Pinang.

Beliau yang berada dalam pasukan calon Timbalan Presiden Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata demikian kepada pemberita selepas meninjau perjalanan pemilihan PKR Sarawak Cabang Kota Samarahan di Dewan Institut Latihan Perindustrian (ILP) Kota Samarahan di sini hari ini.

Bernama difahamkan calon Ketua Cabang Kota Samarahan Jemree Sabli telah memaklumkan penggunaan pembesar suara itu kepada Ketua Pengawas Pusat Mengundi pagi tadi.

Tinjauan mendapati pembesar suara tersebut digunakan dalam satu daripada tiga khemah pasukan Rafizi di depan luar pagar ILP Kota Samarahan sejak awal pagi (kira-kira 8.30 pagi).

Selain digunakan untuk menyiarkan lagu, pembesar suara itu juga menjadi alat komunikasi meminta anggota PKR datang untuk mengundi Rafizi.

Penggunaan pembesar suara itu mengundang rasa tidak puas hati dalam pasukan Mohamed Azmin menyaksikan berlaku pertikaman lidah antara penyokong kedua-dua seteru itu namun tiada perkara tidak diingini berlaku.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Jho Low hadiri mesyuarat TIA pada 2009 atas jemputan - Saksi

 
     

Jerebu: Lapan sekolah di Manjung ditutup

 
     

MBSP meterai perjanjian bersama rakan strategik

 
     

Jerebu: 201 sekolah di Selangor ditutup hari ini

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel