Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Kerajaan Persekutuan akan jumpa kerajaan negeri bincang masalah dihadapi Orang Asli


Tarikh kemaskini: 15/12/2018

KLUANG, 15 Dis (Bernama) -- Kerajaan Persekutuan akan mengadakan satu perbincangan dengan kerajaan-kerajaan negeri termasuk pihak yang berkaitan bagi menyelesaikan permasalahan yang dihadapi masyarakat Orang Asli di negara ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator P. Waytha Moorthy berkata ia susulan daripada lawatannya ke beberapa perkampungan Orang Asli di Kahang dekat Kluang, di sini, yang rata-rata mempuyai masalah yang sama iaitu bekalan air bersih, bekalan elektrik dan tanah adat yang tidak diwartakan.

"Melalui tinjauan yang dilakukan hari ini, banyak lagi keperluan masyarakat Orang Asli yang perlu dibuat penambahbaikan bagi memastikan mereka mempunyai kemudahan asas untuk menjalani kehidupan seharian.

"Masalah utama yang diutarakan Orang Asli adalah tanah adat yang masih belum diwartakan. Oleh  itu, kita akan cuba cari satu jalan penyelesaian," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Balai Adat Kampung Orang Asli Pucur di Pekan Kahang dekat sini hari ini. 

Sementara itu, Waytha Moorthy berkata melalui Belanjawan 2019 sebanyak RM107 juta telah diperuntukkan untuk membangunkan prasarana serta keperluan utiliti masyarakat Orang Asli di seluruh negara dan ia akan digunakan secara optimum serta berperingkat.

Beliau berkata bagi keperluan utiliti seperti bekalan air bersih serta elektrik, ia akan diberikan perhatian sepenuhnya oleh kerajaan pusat dan akan ditangani secara berhemah sepanjang tempoh pelaksanaannya nanti.

Terdahulu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu turut mengadakan sesi dialog bersama penduduk Kampung Orang Asli Sungai Peroh dan Kampung Orang Asli Pucur, bagi memberi peluang kepada mereka memberi pendapat selain meluahkan masalah yang dihadapi mereka.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Jerebu tidak halang orang ramai beriadah

 
     

Jerebu: penduduk Melaka hadkan aktiviti luar

 
     

Tetap adakan upacara pengebumian untuk kedua ibu bapa - Anak

 
     

Jerebu boleh sebabkan radang mata, lelah

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel