0A19TQ-oVHE Menceritakan sejarah Bandar Kuching menerusi lukisan mural
Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Menceritakan sejarah Bandar Kuching menerusi lukisan mural


Tarikh kemaskini: 31/03/2019

Oleh Nuzuluddin Abdul Razak

KUCHING 31 Mac (Bernama) -- Menyingkap pada awal tahun 2015, satu trend seni jalanan telah dimulakan oleh Dewan Bandar Raya Kuching Utara (DBKU) dan banyak artis tempatan, anak sekolah, pelajar universiti, mula menunjukkan bakat mereka dalam seni jalanan di dalam dan di sekitar bandar.

Pesuruhjaya DBKU, Datuk Wee Hong Seng berkata ketika ini DBKU telah memulakan projek mural di bawah agenda ‘Old Kuching Smart Heritage” (OKSHE) untuk mencatat sejarah masa lalu di jalan-jalan warisan melalui mural.

"Bertemakan 'Sejarah di Dinding", usahasama  perniagaan itu  perlu diketahui dan sekurang-kurangnya dua atau tiga generasi yang masih menjalankan perniagaan mereka di jalanan, "katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Agenda OKSHE yang dilancarkan baru-baru ini memerlukan pengekalan warisan budaya Sarawak sebagai hidup,dinamik, cantik dan bandar selamat untuk didiami.  

DBKU kini bekerjasama dengan artis mural tempatan, Leonard Siaw, yang melukis  mural menggunakan  berus sejak tahun 2013 dan kemudian memutuskan untuk menjadikannya pekerjaan sepenuh masa.

Mural terkini ialah Sampan-River Taxi yang terletak di air pancut berhampiran Kuching Waterfront.

"Mural pertama saya adalah lukisan usahawan fabrik di India Street, perniagaan yang telah dipelopori oleh komuniti Cina dan Melayu sejak awal 60-an," kata  Leonard.

Beliau berkata apabila orang ramai melihat mural itu, ia akan membawa mereka ke masa lalu dan merasakan transformasi kawasan itu.

Beberapa lukisan Leonard merupakan  lukisan indah yang memaparkan kepelbagaian masyarakat Sarawak yang berwarna-warni, antara lain, lukisan orang utan di Singgahsana Lodge, dan empat kanak-kanak dari pelbagai kaum yang duduk bersebelahan di Pasar Terbuka Udara serta tukang tin di China Street di sini.

Bagaimanapun Leonard bukanlah  satu-satunya artis seni jalanan yang melakar lukisan minyak di  tengah malam yang menakjubkan di sekitar jalan-jalan di Kuching.

Lain-lain seperti mural Amy Amin dan Sonia Luhong boleh dilihat di sekitar bangunan Electra House, Kuching Waterfront, Jalan India, Wayang Street, Carpenter Street, Main Bazaar Street dan beberapa restoran di Kuching yang boleh diakses dan kelihatan hebat di dalam gambar.

--BERNAMA

 

   

 
 
     
   
 

Peserta program bimbingan INSKEN raih jualan RM8.89 juta

 
     

Lapan nelayan hilang di perairan Tambisan

 
     

Polis siasat pagar rumah wartawan disimbah cat merah

 
     

Sekolah Tamil pupuk perpaduan menerusi sambutan Ponggal

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel