Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Pelaburan dari Malaysia bantu ekonomi Kanada - Duta


Tarikh kemaskini: 10/05/2019
Oleh Voon Miaw Ping

KUALA LUMPUR, 10 Mei (Bernama) -- Kanada menyambut baik pelaburan Malaysia, khususnya dalam membantu membangunkan industri minyak dan gas di negara itu.

Pesuruhjaya Tinggi Kanada ke Malaysia Julia G. Bentley berkata tenaga merupakan sektor ekonomi penting di negaranya dan pelaburan Petroliam Nasional Berhad (Petronas) baru-baru ini, mencerminkan keyakinan syarikat Malaysia terhadap Kanada.

"Malaysia negara pelabur yang penting kepada Kanada. Kami gembira pada Oktober tahun lalu, Petronas mengumumkan keputusannya untuk melabur dalam projek terminal LNG Kanada di Kitimat, British Columbia," katanya.

Beliau berkata Petronas melabur CAD10 bilion (RM30.8 bilion), memiliki 25 peratus pegangan bernilai CAD40 bilion dalam projek LNG Kanada, menjadikannya pelaburan swasta tunggal terbesar dalam sejarah Kanada.

"Ia sangat penting dan memerlukan rundingan yang sangat teliti antara pihak terbabit untuk memastikan pelaburan membuahkan hasil," katanya.

Beliau ditemui Perkhidmatan Berita Antarabangsa Bernama selepas menyampaikan syarahan di Sekolah Perniagaan Antarabangsa Azman Hashim (AHIBS) di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di sini, baru-baru ini.

Bentley juga yakin dengan keputusan untuk meletakkan semula Petronas sebagai satu daripada pengeksport gas asli di Amerika Utara.

Malaysia adalah rakan dagangan keempat terbesar Kanada di ASEAN dengan nilai perdagangan barangan dua hala pada 2018 menokok sebanyak CAD3.76 bilion (RM11.6 bilion) daripada CAD3.5 bilion (RM10.8 bilion) pada 2017.

Menurut statistik rasmi dari Suruhanjaya Tinggi, eksport Kanada ke Malaysia pada 2018 bernilai CAD782.7 juta (RM2.41 bilion), meningkat daripada CAD718.7 juta (RM2.16 bilion) pada 2017.

Eksport Kanada ke Malaysia termasuk baja, biji minyak, bijirin serta jentera elektronik dan elektrik.

Sementara itu, eksport Malaysia ke Kanada pada 2018 melonjak kepada CAD2.98 bilion (RM9.19 bilion) berbanding tahun sebelumnya bernilai CAD2.78 bilion (RM8.56 bilion).

Import utama Kanada dari Malaysia termasuk jentera elektronik dan elektrik serta peralatan, jentera, instrumen saintifik dan teknikal, getah, lemak dan minyak.

Sementara itu, perdagangan dua hala dalam sektor perkhidmatan pada 2017, Malaysia dan Kanada mencatatkan sejumlah RM808 juta (RM2.49 bilion). Eksport Kanada ke Malaysia bernilai CAD471 juta (RM1.45 bilion), manakala import dari Malaysia berjumlah CAD337 juta (RM1.04 bilion).

Ketika ini terdapat 34 syarikat Kanada beroperasi di Malaysia termasuk Bombardier, Celestica, CAE, SNC-Lavalin, Manulife, ATS Automation, Teknion dan Solmax.

Terdahulu, dalam syarahannya bertajuk "Perkongsian Kanada-Malaysia", Bentley berkata Kanada berminat untuk meningkatkan hubungan dengan Malaysia, melalui kerjasama erat dalam pelbagai bidang termasuk keselamatan, pendidikan dan pemerkasaan sosial.

Menurutnya, Suruhanjaya Tinggi Kanada di Malaysia juga menyokong usaha Malaysia memperkukuhkan kedaulatan undang-undang dan tadbir urus yang baik, menambah baik hak asasi manusia di samping memperkasakan golongan wanita, remaja dan kanak-kanak.

Setakat ini, pada tahun lepas katanya, suruhanjaya tinggi telah bekerjasama dengan kumpulan masyarakat sivil mengenai program sosial, menumpukan kepada memperkasakan wanita, remaja dan kanak-kanak melalui pendidikan, memperjuangkan hak terhadap kanak-kanak yang menjadi mangsa dan keganasan bias gender.

Bentley berkata Ottawa dan Kuala Lumpur juga telah menjalin perkongsian kukuh dalam aspek keselamatan.

"Satu contoh yang luar biasa adalah program pasukan khas lima tahun untuk memperkuat keupayaan operasi Malaysia menangani ancaman kimia, biologi, radiologi dan nuklear," tambahnya. 

Malaysia adalah satu-satunya negara di Asia yang pasukan tentera khas Kanada berkolaborasi dalam program berkenaan.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Yuran Kelab Berkuda, Rekreasi Rakyat Parlimen Shah Alam hanya RM50

 
     

Lexis Hibiscus Port Dickson dinamakan tempat perkahwinan terkemuka di dunia

 
     

Ibu berpantang harungi banjir bersama bayi berusia 15 hari

 
     

JAS Negeri Sembilan sita kilang disyaki lepaskan enap cemar minyak hitam terpakai

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel