Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Hakim mesti buat keputusan tepat untuk badan kehakiman kembali dipandang tinggi - Peguam Negara


Tarikh kemaskini: 17/05/2019

PUTRAJAYA, 17 Mei (Bernama) -- Peguam Negara, Tommy Thomas, berkata para hakim mesti sentiasa berusaha untuk membuat keputusan yang tepat tanpa gentar atau memihak, dan tanpa mengambil kira kepribadian pihak-pihak berkaitan atau tertuduh yang dihadapkan di hadapan mereka.

Beliau berkata ini adalah satu-satunya cara bagi Badan Kehakiman mengembalikan kemuliaan dan kredibiliti dipandang tinggi.

"Jika barisan hakim di Malaysia membuat keputusan yang betul dari semasa ke semasa, keyakinan orang ramai pada umumnya, akan kembali pulih," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Meraikan Pelantikan Datuk Tengku Maimun Tuan Mat sebagai Ketua Hakim Negara di Istana kehakiman di sini hari ini.

Beliau berkata selama 30 tahun selepas Merdeka, badan kehakiman Malaysia mempunyai reputasi tinggi dengan hakim-hakim seperti Ketua Hakim Negara Tun Muhamed Suffian Muhamed Hashim, Raja Azlan Shah dan Hakim Eusoffee Abdoolcader.

"Saya percaya sebab utama mengapa hakim hakim Malaysia dipandang tinggi dalam tempoh ini adalah kerana mereka sentiasa membuat keputusan yang tepat berdasarkan bukti dan lunas undang-undang," katanya.

Thomas berkata keupayaan Tengku Maimun yang tidak dapat ditandingi dapat menerajui badan kehakiman ke landasan sebenar dan lancar.

Beliau berkata pelantikannya sebagai Ketua Hakim Negara adalah satu pengiktirafan kepada peranan penting yang dimainkan oleh wanita dalam melaksanakan keadilan.

"Wanita mendominasikan fakulti undang-undang dan dan majoriti daripada pengamal undang-undang adalah wanita. Dalam kamar saya, tiga perempat daripada peguam terdiri daripada wanita," katanya.

Beliau berkata pelantikan Tengku Maimun yang diangkat sebagai Ketua Hakim Negara tidak ada hubungan dengan jantina, tetapi berdasarkan integriti, kebebasan, kecerdasan, ketekunan dan ketrampilannya.

-- BERNAMA

 


 

   

 
 
     
   
 

Lapan nelayan Indonesia hilang di perairan Tambisan

 
     

Polis siasat pagar rumah wartawan disimbah cat merah

 
     

Sekolah Tamil pupuk perpaduan menerusi sambutan Ponggal

 
     

Kerajaan akan nilai semula pemberianĀ elaunĀ guru KAFA

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel