Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Perangsang Selangor beli Toyoplas Manufacturing bagi RM311.25 juta


Tarikh kemaskini: 17/05/2019

KUALA LUMPUR, 17 Mei (Bernama) -- Unit Kumpulan Perangsang Selangor Bhd's (Perangsang Selangor) iaitu Perangsang Dinamik Sdn Bhd, mengambil alih 100 peratus kepentingan dana firma acuan suntikan plastik bersepadu, Toyoplas Manufacturing (Malaysia) Sdn Bhd, bagi RM311.25 juta.

Kumpulan itu telah memeterai perjanjian perkongsian jualan bersyarat dengan Toyoplas Consolidated Ltd bagi tujuan pengambilalihan itu, yang dijangka selesai pada suku ketiga 2019.

Dalam kenyataan pada Jumaat, Perangsang Selangor berkata perjanjian itu memerlukan undian kelulusan daripada pemegang sahamnya, yang akan dipohon pada mesyuarat agung luar biasa yang akan diadakan dalam waktu terdekat.

Pembelian syarikat pengeluar produk plastik itu akan dibiayai sepenuhnya menerusi gabungan ekuiti dan pinjaman berjadual, masing-masing sebanyak  RM161.25 juta dan RM150.0 juta.

Urus niaga itu adalah yang kedua bagi Perangsang Selangor, namun kemasukan lebih besar dalam perniagaan acuan suntikan plastik selepas CPI (Penang) Sdn Bhd.

“Selain pengambilalihan ini yang merangsang peningkatan nilai dan penjanaan tunai, Toyoplas Manufacturing dipilih bagi kecemerlangan kualitinya," kata Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Perangsang Selangor  Ahmad Fariz Hassan said.

Cadangan pengambilalihan itu dibuat berdasarkan prospek jangka panjang dalam pasaran acuan suntikan plastik global, yang bernilai US$326 bilion (US$1=RM4.17) pada 2018.

Peningkatan permintaan terhadap komponen plastik daripada pelbagai industri, termasuk pembungkusan, perkasasan rumah, alat automotif dan perubatan, dijangka mengekalkan pertumbuhannya.

Toyoplas Manufacturing mengendalikan operasi tujuh kilang pembuatan meliputi kawasan seluas satu juta meter persegi di tiga negara iaitu Shanghai, Dongguan dan Nanning di China; Ulu Tiram, Muar dan Senai di Malaysia; dan Jakarta di Indonesia.

Di samping meningkatkan fokus perniagaan, Ahmad Fariz menegaskan pengambilalihan itu membuka potensi sepenuhnya perniagaan acuan suntikan plastik kumpulan itu.

Toyoplas Manufacturing dan anak syarikatnya telah mencatatkan pertumbuhan perolehan hasil yang stabil dengan kadar pertumbuhan majmuk tahunan 5.8 peratus antara 2015 dan 2018, dan pada masa yang sama meningkatkan margin keuntungannya.

Ia menutup tahun kewangan  2018 dengan perolehan sebanyak US$109.1 juta.

Apabila pengambilaihan itu selesai, Toyoplas Manufacturing dijangka menyumbang secara positif kepada prestasi kewangan Perangsang Selangor mulai suku ketiga berakhir 30 Sept, 2019 dan seterusnya.

Dalam memastikan kelancaran peralihan dengan pertukaran pemilik, Perangsang Selangor akan mengekalkan kualiti terbaik berdasarkan Toyoplas Manufacturing yang telah secara konsisten memberikan yang terbaik kepada pelanggannya selama ini.

 “Pengambilalihan syarikat lebih kecil Toyoplas Manufacturing merupakan contoh penting langkah kumpulan itu untuk mewujudkan nilai lebih baik untuk pemegang sahamnya dengan memperbesarkan asas pendapatannya, yang akhirnya akan menjana pulangan mampan dan lebih baik untuk semua pemegang sahamnya,” kata Ahmad Fariz.

-- BERNAMA

 


 

   

 
 
     
   
 

Yuran Kelab Berkuda, Rekreasi Rakyat Parlimen Shah Alam hanya RM50

 
     

Lexis Hibiscus Port Dickson dinamakan tempat perkahwinan terkemuka di dunia

 
     

Ibu berpantang harungi banjir bersama bayi berusia 15 hari

 
     

JAS Negeri Sembilan sita kilang disyaki lepaskan enap cemar minyak hitam terpakai

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel