Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Kuota matrikulasi bukan bumiputera dan fasih berbahasa Mandarin tidak boleh dilihat secara terpisah


Tarikh kemaskini: 18/05/2019

KANGAR, 18 Mei (Bernama) -- Kuota matrikulasi bukan Bumiputera dan keperluan fasih berbahasa Mandarin untuk memohon pekerjaan adalah perkara yang tidak boleh dilihat secara terpisah, kata Naib Canselor Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Prof Ir Ts Dr R. Badlishah Ahmad.

Beliau berkata dalam kehidupan masyarakat majmuk, isu perkauman seperti itu tidak wajar dipolitikkan oleh mana-mana pihak kerana ia hanya menjerumus kepada ketidakstabilan emosi rakyat.

“Sebagai Naib Canselor UniMAP dan berada dalam persekitaran pendidikan sejak 1990an lagi, saya merasakan pandangan Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik mengenai perkara itu adalah jelas dan bukan bersifat perkauman,” kata Dr Badlishah dalam kenyataan kepada media di sini, hari ini.

Beliau mengulas ucapan menteri itu di hadapan penuntut Universiti Sains Malaysia (USM) Pulau Pinang pada Khamis mengenai isu kuota bukan Bumiputera dan fasih berbahasa Mandarin yang menimbulkan rasa tidak senang banyak pihak.

Antara lain Dr Maszlee berkata tidak adil jika kuota matrikulasi untuk bukan Bumiputra dilonggarkan tetapi pada masa sama majikan masih menetapkan syarat perlu fasih berbahasa Mandarin untuk mendapat pekerjaan yang secara langsung menafikan hak kaum Bumiputera.

Badlishah berkata keadilan bukanlah bererti memberi hak sama rata tetapi meletakkan sesuatu yang hak di tempat sepatutnya.

“Dalam konteks keadilan adalah penting untuk semua pihak memahami senario masyarakat di Malaysia dan penting untuk menjaga keharmonian sesama kaum.

“Perlembagaan Malaysia sendiri menggariskan perkara-perkara yang menjadi pasak negara dan sewajarnya menjadi pegangan teguh dan difahami semua pihak,” katanya.

Beliau berkata masyarakat harus meraikan kepelbagaian bangsa berteraskan ruang sivik yang semakin melebar dengan mengutamakan kestabilan, kemajuan, keadilan, keterangkuman, kebebasan, hak dan demokrasi termasuk hak dalam pendidikan.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Projek pembinaan WCE mampu lonjakkan pembangunan ekonomi Selangor

 
     

Lelaki warga New Zealand dijumpai mati di jeti marina Labuan

 
     

22 buah sekolah di Parlimen Bagan dibaik pulih dengan peruntukan dianggar RM10 juta

 
     

Pentadbiran kerajaan Selangor diwajib isytihar harta - MB

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel