Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Kaamatan wadah perpaduan rakyat Sabah - Mohd Shafie


Tarikh kemaskini: 29/05/2019

KOTA KINABALU, 29 Mei (Bernama) — Pesta Kaamatan yang merupakan satu daripada perayaan terbesar disambut setiap Mei di Sabah mampu menjadi wadah perpaduan bagi rakyat di negeri itu, kata Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Beliau berkata ini kerana Kaamatan, sambutan tradisi masyarakat Kadazan Dusun Murut dan Rungus sebagai tanda kesyukuran terhadap hasil tuaian padi itu, diraikan oleh semua lapisan masyarakat tanpa mengira bangsa, agama dan warna kulit.

Justeru, Mohd Shafie mengajak seluruh rakyat di Sabah supaya menghayati makna sebenar perayaan Kaamatan sekali gus mensyukuri segala nikmat keharmonian dan kedamaian dikecapi ketika ini.

“Di Sabah, kita perlu bersyukur kerana kita terus hidup dalam keadaan aman dan harmoni meskipun ada golongan tertentu cuba mewujudkan sentimen perkauman, tetapi ikatan perpaduan kekal utuh dan kita berupaya menangkis segala ancaman daripada pihak tidak bertanggungjawab.

“Ini kerana, amalan hormat menghormati kepelbagaian budaya antara kita menjadi tunjang kepada perpaduan unik di negeri bawah bayu ini,” katanya dalam perutusan sempena perayaan pesta Kaamatan 2019 di sini, hari ini.

Mohd Shafie turut mengingatkan seluruh rakyat Sabah supaya sentiasa memelihara adat dan budaya masyarakat pelbagai kaum di negeri itu bagi memastikan ia tidak terhakis oleh arus kemodenan zaman.

“Disamping mengejar kekayaan dan kemodenan, janganlah lupa untuk mengamalkan budaya, istiadat dan warisan peninggalan nenek moyang kita,” katanya.

— BERNAMA

 


 

   

 
 
     
   
 

Beruang matahari diselamatkan dari rumah panjang di Betong

 
     

Zaman persekolahan nakal tapi hormat ibu bapa, guru - KPN

 
     

Sultan Nazrin rasmi Ekspo Antarabangsa Perak 2019

 
     

Projek pembinaan WCE mampu lonjakkan pembangunan ekonomi Selangor

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel