Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Kerajaan Pulau Pinang sumbang RM3 juta kepada 170 sekolah kerajaan


Tarikh kemaskini: 17/06/2019

GEORGE TOWN, 17 Jun (Bernama) -- Kerajaan Negeri Pulau Pinang hari ini menyampaikan peruntukan RM3 juta kepada 170 buah sekolah bantuan penuh kerajaan di seluruh Pulau Pinang yang terpilih, sekaligus mencipta sejarah sebagai kerajaan negeri pertama yang berbuat sedemikian.

Ketua Menteri Chow Kon Yeow berkata peruntukan yang diberikan kepada 92 buah Sekolah Kebangsaan (SK) dan 78 buah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) itu adalah berdasarkan pemilihan yang ditapis oleh pihak Jabatan Pendidikan Negeri Pulau Pinang.

“Kerajaan negeri sedar peruntukan RM3 juta ini tidak cukup untuk menanggung kos penambahbaikan kesemua 220 buah sekolah bantuan penuh kerajaan di Pulau Pinang, namun ini akan menjadi langkah permulaan untuk memastikan kesemua pelajar dapat menimba ilmu dalam suasana yang terbaik,” katanya.

Berucap di majlis penyampaian peruntukan itu, beliau berkata setiap sekolah yang dipilih dihadkan menerima peruntukan RM20,000 untuk menanggung sebarang kos penambahbaikan yang diperlukan.

Peruntukan diagihkan kepada 40 buah sekolah di daerah Seberang Perai Utara (SPU), 47 buah sekolah di daerah Seberang Perai Tengah (SPT), 30 buah sekolah di daerah Seberang Perai Selatan (SPS), 32 buah sekolah di daerah Timur Laut, dan 21 buah sekolah di daerah Barat Daya.

Chow berkata sebelum ini kerajaan negeri membelanjakan RM12 juta setiap tahun untuk peruntukan sistem pendidikan di Pulau Pinang dan kini ia mencecah RM15 juta setelah ditambah dengan program bantuan yang diagihkan pada hari ini.

"Sejak 11 tahun kebelakangan ini, kerajaan negeri di bawah program bantuan pendidikan menyalurkan peruntukan RM8.5 juta kepada Sekolah Mubaligh dan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC), dan RM1.75 juta kepada Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) setiap tahun.

Katanya kerajaan negeri Pakatah Harapan (PH) turut memberi perhatian khas kepada pendidikan agama Islam dengan memberikan RM1.75 juta kepada Sekolah Agama Rakyat yang disalurkan sehingga ke Maahad Tahfiz, Tadika-tadika Islam dan Sekolah-sekolah Pondok.

“Kerajaan negeri melalui Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) juga menyalurkan pembayaran ex-gratia, bonus, dan sagu hati Hari Raya Aidil Fitri kepada guru-guru aliran itu," kata Chow.

Selain itu, menurutnya kerajaan negeri telah memulakan sumbangan penghargaan Pelajar Emas, bagi meningkatkan lagi nilai bantuan kemasukan ke Institut Pengajian Tinggi (IPT), memacukan pendidikan sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM) dan mewujudkan biasiswa Penang Future Foundation.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Beruang matahari diselamatkan dari rumah panjang di Betong

 
     

Zaman persekolahan nakal tapi hormat ibu bapa, guru - KPN

 
     

Sultan Nazrin rasmi Ekspo Antarabangsa Perak 2019

 
     

Projek pembinaan WCE mampu lonjakkan pembangunan ekonomi Selangor

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel