Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Isytihar aset bakal hangatkan sidang Dewan Rakyat Isnin ini


Tarikh kemaskini: 29/06/2019

KUALA LUMPUR, 29 Jun (Bernama) -- Usul mewajibkan semua Anggota Parlimen mengisytiharkan pendapatan dan aset kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dijangka menghangatkan persidangan Dewan Rakyat yang bermula Isnin ini.

Berdasarkan aturan urusan mesyuarat Dewan Rakyat, usul berkenaan dijangka dibentangkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong untuk anggota Dewan Rakyat termasuk pasangan, anak dan pemegang amanah mengisytiharkan harta mereka dalam Akuan Berkanun sesuai dengan prinsip akauntabiliti dan ketelusan.

Usul berkenaan menyatakan Akuan Berkanun itu perlu dikemukakan kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat dalam tempoh tiga bulan dari tarikh usul disetujukan dan akan dipaparkan dalam portal SPRM.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini dilapor berkata kesemua anggota Parlimen termasuk pembangkang perlu mengisytihar harta kerana masing-masing mempunyai pengaruh yang boleh digunakan untuk mendapatkan ‘bayaran’.

Ketika ini, pengisytiharan harta oleh anggota Parlimen kerajaan dan anggota pentadbiran hanya dilakukan secara sukarela yang kemudiannya dipaparkan kepada umum menerusi Portal Perisytiharan Harta SPRM. 

Berdasarkan portal berkenaan, sehingga kini 124 Anggota Parlimen kerajaan telah mengisytiharkan harta masing-masing.

Dalam pada itu, pindaan Perlembagaan Persekutuan bagi menurunkan had umur layak mengundi daripada 21 kepada 18 tahun juga menjadi tumpuan pada sesi Dewan Rakyat kali ini.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Azhar Azizan Harun sebelum ini dilapor berkata pindaan itu yang dijangka dibentangkan pada 4 Julai ini sekiranya diluluskan, membolehkan lebih ramai golongan belia dan pelajar institusi pendidikan tinggi layak mengundi pada pilihan raya akan datang.

Bagaimanapun, pindaan itu memerlukan sokongan dua pertiga atau sekurang-kurangnya 148 daripada 222 Anggota Parlimen untuk diluluskan.

Pada 9 April lepas, usaha kerajaan meminda Perlembagaan Persekutuan bagi mengembalikan status asal Sabah dan Sarawak seperti termaktub dalam perjanjian pembentukan Malaysia pada 1963, tidak  mendapat sokongan dua pertiga majoriti undi di Dewan Rakyat. Ini selepas Rang Undang-Undang (RUU) itu kekurangan 10 undi untuk memperoleh sokongan majoriti.

Parti komponen PH bersama Warisan dan UPKO ketika ini mempunyai 139 kerusi di Dewan Rakyat. 

Sementara itu, beberapa RUU dijangka dibentangkan untuk bacaan kali pertama termasuk RUU Perhimpunan Aman (Pindaan) 2019, RUU Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia (Pindaan) 2019 dan RUU Perlindungan Pengguna (Pindaan) 2019.

Dewan Rakyat akan bersidang selama 12 hari bermula Isnin ini sehingga 18 Julai bagi Mesyuarat Kedua, Penggal ke-2, Parlimen ke-14. Dewan tidak bersidang pada hari Jumaat. 

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

Kedah perkasa kedudukan dalam industri kertas teknologi hijau

 
     

Wabak coronavirus tidak jejas tahun melawat Johor -- Exco pelancongan

 
     

Ibu tunggal didakwa bunuh anak sendiri

 
     

Tiada rancangan laksanakan kajian mansuh butiran agama pada kad pengenalan - KDN

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel