Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

MTDC akan buka pusat pencetakan 3D bagi PKS di UPM


Tarikh kemaskini: 01/07/2019

KUALA LUMPUR, 1 Julai (Bernama) -- Perbadanan Pembangunan Teknologi Malaysia (MTDC) akan membuka pusat pencetakan tiga dimensi (3D) di Universiti Putra Malaysia (UPM) pada tahun ini bagi membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang mahu mencipta model 3D produk mereka.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Norhalim Yunus berkata pusat itu, sebahagian daripada hab Industri 4.0 Centre of 9 Pillar (CO9P) MTDC, akan menjadi kemudahan komersial bagi PKS untuk membangunkan lagi dan menyokong ekosistem teknologi. 

"Kami kini bekerjasama dengan dua syarikat tempatan untuk membangunkan pusat pencetakan 3D itu. 

"Inisiatif ini adalah sejajar dengan Pelan Tindakan Industri 4.0 atau Industry4WRD yang dilancarkan pada Oktober lepas untuk memacu transformasi digital dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan berkaitan di Malaysia," katanya pada sidang akhbar selepas menyampaikan ucapan pada majlis jelajah Road2Growth 2019, di sini, hari ini.

Berkenaan dengan komitmen MTDC untuk mengembangkan usahawan tempatan agar bersiap sedia dengan Industri 4.0, Norhalim berkata kerjasama berterusan dengan universiti tempatan dan pemain industri adalah penting kerana ia bertujuan untuk membantu usahawan tempatan mengguna pakai teknologi yang dibangunkan menerusi penyelidikan dan pembangunan (R&D) oleh institusi tempatan.

"Kita juga mempunyai banyak syarikat teknologi tempatan yang mengeksport produk dan perkhidmatan mereka.

"Oleh itu, kami mahu terus mendedahkan syarikat teknologi ini dan universiti, bagi menunjukkan sokongan kami kepada teknologi tempatan yang sama baiknya dan agar PKS tidak lagi mencari penyedia teknologi asing bagi menyelesaikan masalah mereka,” kata Norhalim.

Terdahulu, beliau berkata Road2Growth 2019 menamatkan jelajahnya di sini selepas Pulau Pinang, Johor Bahru, Kuantan, Kota Kinabalu dan Kuching, yang disertai 1,700 peserta dengan separuh daripadanya adalah penuntut universiti dan ahli akademik. 

"Kita mahu mewujudkan ekonomi kolaboratif dalam ekosistem ini kerana kita tidak boleh mara kehadapan tanpa sokongan yang lain. 

"Justeru, kita berharap PKS akan melihat kami bukan hanya sebagai pembiaya semata-mata tetapi juga untuk mencari rakan kongsi, teknologi, prasarana dan penyelesaian latihan yang sesuai bagi mereka,” katanya. 

Program tahunan secara percuma itu menyediakan platform bagi usahawan dan ahli akademik yang mencari pembiayaan bagi mengkomersilkan teknologi dan inovasi tempatan kemudahan inkubator dan program latihan MTDC. 

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Buruh didakwa rogol anak kandung, setiap hari selama empat bulan

 
     

Bayi berusia tiga bulan di Sabah dijangkiti virus polio

 
     

Tunai mandat diberi dengan hadir ke mesyuarat - Setiausaha Agung PKR

 
     

Harga barangan basah dan sayuran di Terengganu lepas banjir masih terkawal

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel