Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Petronas beri kontrak TA4MS kepada 17 vendor tempatan


Tarikh kemaskini: 01/07/2019

KUALA LUMPUR, 1 Julai (Bernama) -- Petroliam Nasional Bhd (Petronas) memberikan Perjanjian Perkhidmatan Induk (MSA) bagi Integrated Turnaround Main Mechanical and Maintenance Mechanical Static (TA4MS) jangka panjang kepada 17 kontraktor tempatan, untuk menyelaraskan pemulihan lojinya dan pengurusan vendor penyelenggaraan harian.

Daripada 17 kontraktor itu, lima merupakan usaha sama (JV) antara syarikat tempatan dan asing dengan rakan kongsi dari Malaysia menerajui kerjasama tersebut.

Melalui JV ini, kontraktor tempatan dapat memanfaatkan kepakaran rakan kongsi antarabangsa mereka untuk meningkatkan keupayaan dan memacu pertumbuhan mereka, menurut Petronas dalam kenyataan hari ini.

Petronas berkata semua kontraktor itu turut dilantik sebagai syarikat peneraju Program Pembangunan Vendor (VDP) Petronas, untuk meningkatkan pengetahuan mereka dan bantuan kepada penggiat industri yang lebih kecil dalam ekosistem mereka.

TA4MS akan meliputi semua kemudahan dalam negara meliputi huluan dan hiliran, termasuk Terminal Pengegasan Semula (RGT) gas asli cecair (LNG) melibatkan 28 unit operasi (OPU) dan dijangka mencatatkan penjimatan kos sebanyak lima peratus hingga 15 peratus dalam tempoh lima tahun akan datang. 

"Langkah perubahan, pemulihan dan kontrak penyelenggaraan harian akan menyediakan penggiat Perkhidmatan serta Peralatan Minyak dan Gas (OGSE) tempatan saluran untuk meningkatkan kapasiti dan keupayaan mereka, selain mencapai penjimatan kos dengan ketara bagi syarikat minyak nasional," kata Naib Presiden Perolehan Kumpulan Samsudin Miskon.

Samsudin berkata pendekatan pemulihan dan penyelenggaraan tepat pada masanya, untuk memenuhi permintaan yang dijangka meningkat, susulan pertumbuhan hiliran yang kukuh, terutamanya di Kompleks Bersepadu Pengerang (PIC). 

"Integrasi kontrak ini sejajar dengan usaha jangka panjang Petronas untuk memperkasakan vendor tempatan, untuk meningkatkan daya saing dan daya tahan mereka terhadap landskap industri yang sentiasa berubah.

"Kami berharap lebih banyak syarikat tempatan akan dapat melaksanakan pemulihan dan kerja-kerja penyelenggaraan harian, menawarkan loji dan peralatan yang dipercayai yang akan mewujudkan lebih banyak nilai," katanya.

Pelaksanaan TA4MS akan membantu meningkatkan standard Kesihatan, Keselamatan & Alam Sekitar (HSE), produktiviti dan kualiti kerja, mengurangkan kerja-kerja semula dan memendekkan jadual dengan mengelak tugas berulang.

-- BERNAMA 

 

     

 

 

 


 

   

 
 
     
   
 

Kedah perkasa kedudukan dalam industri kertas teknologi hijau

 
     

Wabak coronavirus tidak jejas tahun melawat Johor -- Exco pelancongan

 
     

Ibu tunggal didakwa bunuh anak sendiri

 
     

Tiada rancangan laksanakan kajian mansuh butiran agama pada kad pengenalan - KDN

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel