Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Dewan Rakyat lulus ruu perlindungan pengguna (pindaan) 2019


Tarikh kemaskini: 08/07/2019

KUALA LUMPUR, 8 Julai (Bernama) -- Rang Undang-Undang (RUU) Perlindungan Pengguna (Pindaan) 2019, bertujuan antaranya bagi meningkatkan hukuman terhadap mana-mana orang yang gagal mematuhi 'award' dibuat Tribunal Tuntutan Pengguna (Tribunal), diluluskan sebulat suara di Dewan Rakyat, hari ini.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Chong Chieng Jen ketika menggulung perbahasan RUU itu berkata pindaan terhadap Akta Perlindungan Pengguna 1999 (Akta 599) berkenaan, secara tidak langsung akan memaksa peniaga bertindak lebih adil kepada pengguna.

“Mana-mana peniaga yang gagal selepas 14 hari untuk mematuhi sesuatu award yang dibuat oleh Tribunal melakukan satu kesalahan, apabila disabit boleh didenda tidak melebihi RM10,000 atau dipenjara tidak melebihi dua tahun, atau kedua-dua sekali,” katanya.

Beliau berkata peniaga yang enggan membayar jumlah award yang dikeluarkan Tribunal, boleh dikenakan penalti tambahan iaitu tidak kurang daripada RM100 dan tidak melebihi RM5,000 setiap hari.

Tribunal yang ditubuhkan sejak 15 Nov 1999 berperanan menyediakan saluran alternatif kepada pengguna, untuk menuntut hak secara tebus rugi dan menyelesaikan pertikaian dengan cara lebih mudah.

Terdahulu, ketika membentangkan RUU itu bagi bacaan kali kedua, Chong berkata RUU itu juga bertujuan meningkatkan had nilai bidang kuasa Tribunal daripada RM25,000 kepada maksimum RM50,000.

Beliau berkata peningkatan had nilai bidang kuasa itu perlu, bagi memastikan peranan serta fungsi Tribunal kekal relevan mendepani cabaran isu-isu pertikaian dan tuntutan kepenggunaan di negara ini.

Katanya pindaan terakhir terhadap Akta 599 dibuat 16 tahun lepas, untuk menaikkan had nilai bidang kuasa Tribunal daripada RM10,000 kepada RM25,000.

Sidang dewan bersambung esok.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

TDM serah opsyen keselamatan kepada kerajaan hadapi perpindahan ibu negara Indonesia

 
     

U Mobile peruntuk RM300 juta tingkatkan keupayaan 5G - CEO

 
     

Lim: Kerajaan PH sedang berusaha tingkat pertumbuhan ekonomi negara

 
     

Peniaga ingkar arahan penggunaan produk biodegradasi dikompaun

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel