Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Isu pinjaman kontra RM1 bilion diselesaikan tidak lama lagi - Manyin


Tarikh kemaskini: 12/07/2019

KUCHING, 12 Julai (Bernama) - Isu berkaitan cadangan pinjaman kontra berjumlah RM1 bilion daripada kerajaan Persekutuan yang diperuntukkan bagi membaik pulih sekolah-sekolah daif di Sarawak dijangka diselesaikan tidak lama lagi, kata Menteri Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi Sarawak, Datuk Seri Michael Manyin.

Beliau berkata kerajaan Sarawak telah pun memberi jawapan rasmi kepada kerajaan Persekutuan mengenai aturan untuk menawarkan RM1 bilion sebagai pembayaran kontra kepada pinjaman negeri sebanyak RM2.4 bilion, yang dipersetujui pada dasarnya oleh kedua-dua pihak.

"Kementerian saya telah membuat aturan untuk mengadakan pertemuan dengan pegawai dari Kementerian Kewangan (MOF) dan Kementerian Pendidikan pada minggu depan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis perasmian Festival Mind & STEM 2019 di sini hari ini. .

Beliau berkata perkara itu tidak sepatutnya dipolitikkan oleh sesetengah pihak kerana isu tersebut akan memberi kesan kepada kanak-kanak.

Pada 6 Julai lepas, Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan, berkata kerajaan negeri Sarawak belum memberikan sebarang maklum balas kepada Kerajaan Persekutuan berhubung tawaran pinjaman RM1 bilion yang diperuntukkan untuk membaik pulih sekolah daif di negeri itu dan menetapkan empat mekanisme perundangan mengenai kaedah membaik pulih sekolah daif.

Dalam jawapannya, Ketua Menteri Datuk Abang Johari Tun Openg berkata perkara itu telah dibincangkan dengan kerajaan Persekutuan melalui Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik dan surat juga telah dihantar kepada Kementerian Kewangan.

Beliau juga berkata kerajaan Sarawak bersetuju dengan keempat-empat mekanisme perundangan iaitu yang pertama kerajaan Sarawak mesti membayar balik sehingga RM1 bilion daripada jumlah hutangnya daripada kerajaan Persekutuan ke dalam Kumpulan Wang Disatukan Kerajaan Persekutuan selaras dengan undang-undang dan Perlembagaan Persekutuan.

Kedua, kerajaan Persekutuan akan menyalurkan jumlah yang sama seperti dibayar oleh kerajaan negerii sebagai peruntukan untuk digunakan bagi projek membaiki sekolah-seolah daif di Sarawak.

Ketiga, kerja-kerja pembaikan seolah-sekolah daif di sarawakharus ditawarkan menerusi tender terbuka, untuk memastikan ketelusan dan nilai saksama berdasarkan pengaturan kewangan semasa Kerajaan Persekutuan.

Keempat, kerajaan Persekutuan bersedia untuk mempertimbangkan keutamaan kerajaan Sarawak dalam memastikan sekolah-seolah tersebut diperbaiki.

-- BERNAMA

 


 

   

 
 
     
   
 

Buruh didakwa rogol anak kandung, setiap hari selama empat bulan

 
     

Bayi berusia tiga bulan di Sabah dijangkiti virus polio

 
     

Tunai mandat diberi dengan hadir ke mesyuarat - Setiausaha Agung PKR

 
     

Harga barangan basah dan sayuran di Terengganu lepas banjir masih terkawal

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel