Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Syed Saddiq hormati pandangan Sarawak teliti keputusan turun had usia belia


Tarikh kemaskini: 15/07/2019
KUCHING, 15 Julai (Bernama) -- Kerajaan persekutuan menghormati pandangan kerajaan negeri Sarawak untuk meneliti secara mendalam mengenai keputusan menurunkan had usia belia daripada 40 kepada 30 tahun.

Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata pada masa kini, pindaan tersebut hanya melibatkan persatuan yang didaftarkan di bawah Pendaftar Pertubuhan Belia (ROY).

“Apa yang dibangkitkan oleh kerajaan negeri itu adalah lain dan bukan di bawah bidang kuasa kerajaan pusat untuk menentukan. Jadi hanya yang berdaftar di bawah ROY akan meneruskan pindaan tersebut.

“Saya rasa ia adalah jalan untuk kita (kerajaan negeri dan kerajaan pusat) untuk berkerjasama dengan lebih rapat di mana kerajaan persekutuan boleh membantu dalam menyasarkan bantuan kepada belia bawah 30 tahun, yang transisinya akan bermula pada Disember 2021,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan kunjungan hormat ke Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg di Wisma Bapa Malaysia di sini, hari ini.

Pada 3 Julai lepas, Syed Saddiq telah membentangkan Rang Undang-Undang (RUU) Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia (Pindaan) 2019 (Akta 668), antaranya menurunkan had umur belia daripada 40 tahun kepada 30 tahun.

Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan Sarawak, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata masalah umur tidak menjadi masalah besar, apa yang penting adalah program yang menjurus kepada pembangunan belia.

“Di Sarawak, badan belia didaftarkan di bawah Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS), jadi kerajaan negeri yang menentukan had umur kepada 40.

“Kita ada program usahawan untuk belia B40, jika had umur diturunkan maka ia akan mencacatkan apa yang telah dilaksanakan sebelum ini, jadi kita masih melihat secara mendalam apakah implikasi dan sebagainya,” katanya.

Baru-baru ini, media tempatan melaporkan Sarawak mengekalkan had umur belia kepada 40 tahun sehinggalah Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak bersetuju menukar kepada had umur baharu.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Buruh didakwa rogol anak kandung, setiap hari selama empat bulan

 
     

Bayi berusia tiga bulan di Sabah dijangkiti virus polio

 
     

Tunai mandat diberi dengan hadir ke mesyuarat - Setiausaha Agung PKR

 
     

Harga barangan basah dan sayuran di Terengganu lepas banjir masih terkawal

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel