Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Terengganu peruntuk RM10.9 juta Program Kad Sejahtera


Tarikh kemaskini: 16/07/2019

KUALA TERENGGANU, 16 Julai (Bernama) -- Kerajaan Negeri hari ini melancarkan Program Kad Sejahtera, yang bakal memberi manfaat kepada 20,000 rakyat daripada golongan berpendapatan rendah dan miskin di negeri ini, bagi mendapatkan rawatan di klinik swasta.

Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, buat permulaan Kerajaan Negeri memperuntukkan RM10.9 juta untuk pelaksanaan program berkenaan tahun ini. 

"Melalui program ini, setiap ketua keluarga yang layak akan diberi kad bernilai RM500 yang boleh digunakan dalam tempoh setahun dengan bayaran maksimum RM70 untuk setiap kali rawatan di klinik swasta.

"Pada masa ini, Kerajaan Negeri sedang mengenal pasti 80 klinik swasta yang akan terlibat dengan program ini dengan 10 klinik di setiap daerah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan pelancaran kad itu di Wisma Darul Iman di sini, hari ini.

Data daripada Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) menunjukkan 90 peratus rakyat Terengganu menggunakan perkhidmatan rawatan serta memperoleh ubat-ubatan dari klinik dan hospital milik kerajaan selama ini.

Kad berkenaan membolehkan golongan miskin mendapatkan rawatan sakit ringan seperti demam, batuk dan lain-lain penyakit tanpa perlu lagi ke hospital atau klinik kerajaan, dan secara tidak langsung program itu dapat mengurangkan kesesakan di fasiliti kesihatan milik kerajaan.

"Kad Sejahtera adalah program jangka pendek supaya dapat memberi kemudahan kepada rakyat Terengganu bagi mendapatkan rawatan kesihatan seoptimum mungkin. 

"Bagi penyakit kronik terutama kes yang memerlukan pembedahan, mereka masih boleh mendapatkan bantuan daripada Tabung Darul Iman," katanya.

Program itu akan bermula Ogos ini, dan setakat ini 8,000 ketua isi rumah (KIR) yang layak sudah dikenal pasti melalui senarai penerima e-kasih.

Permohonan masih dibuka kepada ketua isi rumah dengan pendapatan bawah RM1,750 sebulan, katanya.

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

PH tidak tolak hasil kajian berbentuk ilmiah dan membina - Muhyiddin

 
     

Iikan lumba-lumba terdampar diselamatkan pelajar UMT

 
     

JIM tumpas penipuan dalam talian warga China di Ipoh

 
     

Henti polemik isu hak milik tanah kampung baharu - MB Perak

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel