Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

UMK anjur bengkel bina jenama bersama Kubi Springer


Tarikh kemaskini: 17/07/2019

KOTA BHARU, 17 Julai (Bernama) -- Universiti Malaysia Kelantan (UMK) terus mengorak langkah memperkasakanperanannya sebagai sebuah universiti keusahawanan dengan mengadakan bengkel pembinaan jenama bersama perunding penjenamaan antarabangsa terkenal Kubi Stringer.

Kubi Stringer adalah perunding jenama yang banyak bekerjasama dengan jenama besar dunia termasuk Nike, L' Oreal, Justin Timberlake dan Aston Martin.

Beliau juga  pernah bekerjasama dengan beberapa syarikat di Malaysia termasuk Mimpikita, Sugar  Scarf dan Brahims pada 2013 hingga 2015 bagi memasarkan produk syarikat tersebut ke peringkat antarabangsa.

Naib Canselor UMK  Prof Dr Noor Azizi Ismail berkata bengkel sehari itu ialah  bagi memberi pendedahan kepada kakitangan UMK berhubung konsep penjenamaan dan pemasaran berkesan melalui perkongsian pengalaman Kubi Stringer yang telah 23 tahun berkecimpung dalam bidang itu.

"Bengkel interaktif ini adalah satu inisiatif untuk meningkatkan keterlihatan UMK sebagai sebuah universiti keusahawanan yang dikenali di negara ini seterusnya ke persada antarabangsa. Pada masa yang sama juga ia memberi manfaat kepada usahawan-usahawan tempatan yang ingin mendalami lebih banyak ilmu perniagaan," katanya kepada pemberita pada Bengkel Bina Jenama itu .

Bengkel itu  turut dihadiri Pengarah Kanan Institut Keusahawanan UMK Prof Dr Nik Maheran Nik Muhammad dan 40 peserta daripada pelbagai agensi dan syarikat perniagaan.

Prof Noor Azizi berkata antara topik utama yang dikongsikan dalam bengkel itu termasuk keutamaan penjenamaan dalam perniagaan, formula berkesan untuk mengembangkan perniagaan dan starategi menguasai pasaran produk wanita.

"Kita yakin banyak ilmu akan diperolehi sepanjang bengkel berlangsung termasuk dalam merungkai salah faham kita terhadap konsep dan kepentingan penjenamaan  dan UMK akan membuat lebih banyak lagi siri bengkel seumpama ini pada masa akan datang," katanya.

Dalam pada itu Kubi Springer berkata kebanyakan usahawan tidak meletakkan aspek penjenamaan sebagai perkara pertama terpenting dalam perniagaan sebaliknya ramai yang memberi fokus kepada produk dan harga untuk bersaing dipasaran.

Katanya jenama sesuatu produk memberi implikasi yang paling berpengaruh dalam sesebuah perniagaan disamping apa yang dinikmati pelanggan terhadap produk yang ditawarkan. 

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

K'jaan Selangor sedang proses kelulusan tapak tanah Highland Towers untuk dibangunkan semula

 
     

Kedah nafi keluarkan watikah kurniaan Ahli Kehormat DiRaja

 
     

Jumlah mangsa banjir di PPS Beaufort 448 orang

 
     

PGA9 rampas rokok putih bernilai RM750,000

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel