Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

18 pengamal media dalam dan luar negara, terokai negeri Sarawak


Tarikh kemaskini: 19/07/2019

KUCHING, 19 Julai (Bernama) -- Seramai 18 pengamal media dari dalam dan luar negara telah menyertai Program Pengenalan Mega Malaysia (Mega Fam) bagi merasai sendiri pengalaman menerokai keunikan di Sarawak.

Wartawan-wartawan yang menyertai program kali ini termasuklah dari Australia, German, Jepun, Rusia, Korea Selatan, Taiwan, Amerika Syarikat, Kemboja, Vietnam, Laos dan Singapura.

Mega Fam yang bertemakan “Mari Lakukan Suatu Kelainan” (Let’s Do Something Different) itu merupakan program anjuran Tourism Malaysia dalam usaha mempromosikan destinasi-destinasi menarik di negara ini.

Ketua Pengarah Tourism Malaysia Datuk Musa Yusof berkata mereka memilih Sarawak sebagai destinasi Mega Fam kali ini, kerana negeri ini kaya dengan biodiversitinya.

“Program ini juga sesuai dengan hasrat Tourism Malaysia yang mahu mempromosikan eko-pelancongan di negeri ini, bersempena dengan Tahun Melawat Sarawak.

“Pengamal media ini telah dibawa ke beberapa lokasi menarik di Sarawak, seperti di Pusat Hidupan Liar Semenggok, Kampung Danu dan Rumah Panjang di Batang Ai,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri makan malam perpisahan program Mega Fam di sini, malam ini.

Musa berkata dengan pengalaman yang dirasai pengamal media luar itu sendiri, mereka boleh berkongsi cerita yang menarik di negara masing-masing, di samping mempromosikan keunikan, kekayaan budaya dan destinasi yang ada di Malaysia.

“Kita mahu para pelancong yang datang ke Malaysia, turut pergi jauh sampai ke negeri Sarawak, agar mereka boleh tinggal lebih lama di negara kita.

“Jika mereka tinggal lebih lama, maka perbelanjaan akan bertambah, jadi secara tidak langsung, pendapatan dari kedatangan pelancong ke negara ini juga akan bertambah,” katanya.

Katanya, untuk suku pertama tahun ini, iaitu bagi tempoh tiga bulan pertama sahaja, jumlah pendapatan  hasil daripada kedatangan pelancongan ke negara ini, telah mencatatkan jumlah sebanyak RM21.4 bilion.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Peserta program bimbingan INSKEN raih jualan RM8.89 juta

 
     

Lapan nelayan hilang di perairan Tambisan

 
     

Polis siasat pagar rumah wartawan disimbah cat merah

 
     

Sekolah Tamil pupuk perpaduan menerusi sambutan Ponggal

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel