Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Sarawak di landasan betul, pacu Revolusi Industri 4.0


Tarikh kemaskini: 20/07/2019

KUCHING, 20 Julai (Bernama) -- Sarawak kini berada di landasan betul dalam mengadaptasi teknologi baharu untuk memacu Revolusi Industri 4.0 (IR 4.0).

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Serba Dinamik Datuk Dr Mohd Abdul Karim Abdullah berkata dengan dasar keterbukaan, kepimpinan yang baik dan kestabilan politik di negeri ini beliau percaya Sarawak akan bertambah maju dan mampu bersaing di peringkat global.

“Teknologi sangat penting dalam sesebuah organisasi dalam meningkatkan produktiviti dan kecekapan. 

“Dalam hal ini, dengan sikap keterbukaan yang diamalkan oleh pihak kerajaan, ia mampu membantu pihak swasta dalam menyesuaikan diri mereka menghadapi perubahan tanpa sebarang sekatan,” katanya kepada Bernama ketika ditemui pada Sidang Kemuncak Menjangkau Paradigma 2019 Sarawak di sini, hari ini.

Justeru itu, melalui persidangan ini, Mohd Abdul Karim berkata Serba Dinamik berperanan mendidik pemain industri untuk memahami, menguasai dan menyesuaikan diri dengan teknologi baharu yang sesuai serta mampu membantu operasi syarikat.

“Serba Dinamik membawa masuk pelbagai teknologi asing daripada syarikat luar dalam usaha menyediakan penyelesaian kejuruteraan kepada syarikat-syarikat di negara ini khususnya di Sarawak.

“Dalam hal ini, Serba Dinamik atau pihak swasta perlu berjalan seiring dengan kerajaan dan menjalinkan kerjasama yang baik dalam usaha untuk merealisasikan impian IR 4.0,” katanya.

Sidang Kemuncak Menjangkau Paradigma yang bertemakan 'Mewujudkan Penyelesaian Digital Tersendiri' yang bermula hari ini sehingga esok itu memaparkan teknologi termaju yang meliputi idea-idea teras mengenai automasi dan pertukaran data yang membabitkan persekitaran IR 4.0.

Matlamat utama sidang kemuncak itu adalah untuk menggabungkan perniagaan yang mengusahakan penyelesaian Revolusi Industri 4.0 berskala kecil dan mengumpulkan mereka bersama untuk memulakan idea, membincangkan konsep dan melaksanakan idea-idea ini untuk mengubah landskap digital Malaysia.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Iikan lumba-lumba terdampar diselamatkan pelajar UMT

 
     

JIM tumpas penipuan dalam talian warga China di Ipoh

 
     

Henti polemik isu hak milik tanah kampung baharu - MB Perak

 
     

Yuran Kelab Berkuda, Rekreasi Rakyat Parlimen Shah Alam hanya RM50

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel