Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Galak etnik di Sabah anjur program penyatuan kaum


Tarikh kemaskini: 28/07/2019

TAWAU, 28 Julai (Bernama) -- Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah menggalakkan penganjuran sebarang program oleh mana-mana etnik di negeri ini, khususnya acara berbentuk penyatuan kaum.

Menterinya, merangkap Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Christina Liew berkata misalnya Karnival e-Padaidi Bugis Sabah yang diadakan selama tiga hari di daerah ini sejak Jumaat lalu, mampu mengeratkan perasaan kebersamaan sesama kita.

"Saya yakin, acara ini (Karnival e-Padaidi) selain dianjurkan Dewan Perniagaan Dan Industri Bugis Sabah serta badan bukan kerajaan (NGO) etnik Bugis Sabah, sudah tentu turut melibatkan etnik-etnik lain.

"Medium ini kan mengeratkan lagi perpaduan di kalangan pelbagai kaum di negeri kita," katanya ketika berucap menyempurnakan penutupan Karnival e-Padaidi di sini, hari ini.

Dalam pada itu, katanya di Sabah sahaja terdapat lebih 30 etnik dan lebih 130 sub etnik dengan masing-masing etnik ini mempunyai keunikan yang tersendiri.

Menurutnya, apa juga provokasi yang bersifat perkauman perlu ditolak, kerana provokasi yang bertujuan melaga-lagakan kaum di Sabah akan memecahbelahkan perpaduan yang dibina selama ini.

"Malahan perpecahan ini tidak akan membantu menjana kegiatan ekonomi di negeri kita," katanya.

Sementara itu, Christina mahu masyarakat Bugis Sabah mengekalkan sikap rajin berusaha di samping terus menyokong usaha Kerajaan Negeri untuk memajukan Sabah.

"Seperti bumiputera dan kaum yang lain, Bugis Sabah juga adalah Bumiputera Sabah yang banyak memberi sumbangan kepada pembangunan ekonomi, sosial dan politik di negeri Sabah," katanya.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

PH tidak tolak hasil kajian berbentuk ilmiah dan membina - Muhyiddin

 
     

Iikan lumba-lumba terdampar diselamatkan pelajar UMT

 
     

JIM tumpas penipuan dalam talian warga China di Ipoh

 
     

Henti polemik isu hak milik tanah kampung baharu - MB Perak

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel