86SAU9h6UwU FAMA sasar tingkat kualiti, penuhi permintaan durian di China
Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

FAMA sasar tingkat kualiti, penuhi permintaan durian di China


Tarikh kemaskini: 07/08/2019

KUALA TERENGGANU, 7 Ogos (Bernama) -- Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) yakin dapat meningkatkan kualiti dan pengeluaran durian Musang King bagi memenuhi permintaan dari China.

Pengerusi FAMA, Ishak Ismail berkata untuk mencapai sasaran tersebut pihaknya telah merancang pelbagai strategi termasuk membantu pekebun membangunkan kawasan tanaman dan membina pusat pemprosesan.

Bercakap kepada pemberita pada majlis pelancaran jualan ‘Hari Durian’ dan Hari Bertemu Pelanggan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani di pejabat FAMA di sini hari ini, Ishak berkata rancangan lima tahun itu bertujuan memenuhi permintaan terhadap 'raja buah' itu sebanyak 10 peratus bagi pasaran di China.

Ketika ini, Malaysia hanya mampu memenuhi satu peratus permintaan dari negara tersebut dengan nilai eksport sebanyak RM9.45 juta pada tahun lepas.

"Pada Jun baru-baru ini, Malaysia telah mendapat kebenaran mengeksport buah durian sejuk beku ke China...sebelum ini kita hanya boleh eksport dalam bentuk ulas dan pes sahaja dan dengan perkembangan ini, kita jangka ia akan meningkatkan nilai eksport sekurang-kurangnya 30 peratus ke China pada akhir tahun ini," katanya.

Ketika ini, produk durian Malaysia telah berjaya dipasarkan di tujuh wilayah di China iaitu di Beijing, Shenzen, Shanghai, Chendu, Nanning, Chongqing dan Ghuanzhou.

Ishak berkata setakat in, terdapat 31 tempat pemprosesan durian di Malaysia yang telah mendapat kebenaran bagi kategori durian sejuk beku (ulas dan pes) serta lima syarikat pemprosesan buah durian sejuk beku ke pasaran China.

"Kita akan bantu pengusaha durian untuk memasarkan produk mereka agar mematuhi piawaian yang ditetapkan oleh negara-negara pengimport durian Malaysia...apa yang penting ialah jaga kualiti durian yang ditanam kerana durian Malaysia telah diiktiraf terbaik oleh banyak pihak di luar negara," katanya.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Empat ADUN pembangkang gesa Perlis terima pegawai SPRM

 
     

Sultan Selangor berkenan hadir ke Jamuan Teh Diraja

 
     

LTTE: Permohonan ikat jamin dua ADUN, ketua pegawai perbadanan didengar Isnin

 
     

Dewan Negara: LPT2 catat 246 kes kemalangan maut dari Januari 2016-Oktober 2019

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel