ISINg0NPc6g Belanja RM1,000 untuk Jalur Gemilang tidak sebesar pengorbanan pemimpin terdahulu
Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Belanja RM1,000 untuk Jalur Gemilang tidak sebesar pengorbanan pemimpin terdahulu


Tarikh kemaskini: 18/08/2019

ALOR GAJAH, 18 Ogos (Bernama) -- "Setiap kali tibanya bulan Ogos, lebih RM1,000 saya membelanjakan untuk membeli Jalur Gemilang bagi menghias rumah, namun ianya tidaklah sebesar pengorbanan pemimpin dan perajurit terdahulu yang banyak berjasa kepada negara," kata seorang bekas anggota tentera, Md Rahim Maskop, 50.

Md Rahim berkata hampir 20 tahun beliau bersama isterinya, Zurinah Kepol, 52, setia menghias kediaman mereka di Taman Pisang Mas Jaya, Gadek di sini dengan kira-kira 2,500 Jalur Gemilang pelbagai saiz dan menjadikan aktiviti itu sebagai rutin wajib setiap kali menjelang sambutan Hari Kebangsaan.

"Biasanya saya akan menghias rumah dengan Jalur Gemilang bermula 15 Julai di mana tempoh itu kerajaan akan mengumumkan tema bagi Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia, bahkan dekorasi hiasan bendera yang dipasang dengan bantuan jiran-jiran itu turut berubah setiap tahun supaya ada kelainan dan semangat baharu.

"Selain rumah, saya turut menghias beca dan 30 basikal tua yang dikumpul sebagai koleksi dengan Jalur Gemilang, malah saya juga menempah sepasang baju Melayu yang diperbuat daripada Jalur Gemilang dengan kos RM200 untuk dipakai pada Hari Kebangsaan nanti," katanya kepada Bernama di sini. 

Beliau berkata minat menghias rumah dengan Jalur Gemilang bermula apabila melihat jirannya memasang bendera itu di hadapan rumah mereka menjelang Hari Kebangsaan dan minat semakin mendalam itu membuatkan dia sanggup mengubah suai bahagian hadapan dan ruang letak kereta rumah menjadi seperti mini galeri kemerdekaan.

Menariknya, bahan terbuang seperti tin susu yang dianggarkan hampir 400 biji dan dibalut dengan Jalur Gemilang serta dulang lama dijadikan bingkai gambar bagi kesemua Perdana Menteri Malaysia selain seluruh bendera negeri di negara ini turut digunakan menghiasi halaman rumahnya yang diduduki sejak tahun 2000. 

Berkat idea kreatif itu Md Rahim yang juga dikenali sebagai 'Mat Bendera' pernah menerima anugerah Tokoh Jalur Gemilang 2017 peringkat negeri, johan kategori individu Pertandingan Keceriaan Merdeka 2013 peringkat kebangsaan dan johan kategori rumah berhias sempena kemerdekaan peringkat negeri tiga tahun berturut-turut sejak 2011.

Katanya niat menghias rumah dengan Jalur Gemilang bukanlah untuk bertanding dan memenangi gelaran atau menunjuk-nunjuk sebaliknya beliau ingin berkongsi semangat patriotik serta cintakan tanah air di samping menghargai jasa pejuang terdahulu yang berkorban untuk negara.

"Betapa ralatnya saya jika tidak mengibarkan Jalur Gemilang ketika menjelang sambutan Hari Kebangsaan, bukanlah kerana saya pernah berkhidmat dengan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) semata-mata sebaliknya menjadi tanggungjawab saya sebagai rakyat Malaysia untuk menghargai nikmat kemerdekaan yang telah dikecapi hampir 62 tahun.

"Apabila semua bendera sudah dipasang, saya akan pastikan semuanya adalah dalam keadaan baik. Mana-mana bendera yang kelihatan rosak atau lusuh, saya akan terus gantikannya dengan yang baharu. Jalur Gemilang bukan hanya sekadar kain yang dikibar-kibarkan kosong, tetapi ia adalah simbol paling penting untuk negara kita," katanya.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Penetapan wawasan baharu ISOM untuk APEC terima respons positif

 
     

Kilang proses minyak kapal terpakai diarah tutup

 
     

Banjir kilat landa beberapa kawasan di Kuching

 
     

Empat ADUN pembangkang gesa Perlis terima pegawai SPRM

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel