Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Kementerian Hal Ehwal Ekonomi adakan libat urus RMK-12 dengan N.Sembilan


Tarikh kemaskini: 20/08/2019

SEREMBAN, 20 Ogos  -- Kementerian Hal Ehwal Ekonomi (MEA) telah mengadakan sesi libat urus penyediaan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) bersama kerajaan Negeri Sembilan, hari ini.

Kementerian itu dalam satu kenyataan berkata sesi berkenaan telah dipengerusikan secara bersama antara Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Aminuddin Harun dan Timbalan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Dr Radzi Jidin.

Menurut kementerian itu, penyediaan RMK-12 akan mengambil pendekatan selaras dengan Wawasan Kemakmuran Bersama yang diumumkan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini.

Ia bagi merapatkan jurang ekonomi, menstrukturkan semua ekonomi serta membentuk sebuah negara bangsa yang bersatu-padu dan hidup dalam harmoni agar Malaysia menjadi paksi untuk ekonomi Asia menjelang 2030.

"Di bawah Rolling Plan 4 (2019) RMK-11, Negeri Sembilan telah diperuntukkan sejumlah RM809 juta atau 1.5 peratus daripada jumlah peruntukan pembangunan keseluruhan. Jumlah peruntukan ini telah meningkat 17.4 peratus iaitu sebanyak RM120 juta berbanding RM689 juta pada 2018," kata kementerian itu.

Dalam usaha merancakkan pertumbuhan ekonomi, kerajaan persekutuan menyokong sepenuhnya pelaksanaan Malaysian Vision Valley (MVV) yang meliputi dua daerah utama iaitu Seremban dan Port Dickson, serta Pelan Pembangunan Luar Bandar Negeri Sembilan 2019-2040 yang memberi tumpuan kepada daerah Rembau, Tampin, Jempol, Jelebu dan Kuala Pilah.

"Ini adalah selari dengan hasrat kerajaan untuk merapatkan jurang pembangunan bandar dan luar bandar terutamanya dalam mempertingkat infrastruktur luar bandar untuk memacu sosioekonomi serta menggalakkan integrasi ekonomi yang lebih baik untuk menjana pendapatan serta peluang pekerjaan," kata kementerian itu.

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

Penetapan wawasan baharu ISOM untuk APEC terima respons positif

 
     

Kilang proses minyak kapal terpakai diarah tutup

 
     

Banjir kilat landa beberapa kawasan di Kuching

 
     

Empat ADUN pembangkang gesa Perlis terima pegawai SPRM

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel