Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Buluh, daun rumbia hasilkan replika tempua terbesar di Malaysia


Tarikh kemaskini: 24/08/2019

KAMPAR, 24 Ogos (Bernama) -- Sebanyak 400 batang buluh digunakan untuk menghasilkan replika sarang burung tempua setinggi 10 meter (m) dan 6.66m lebar seterusnya dinobat sebagai ciptaan terbesar di Malaysia. 

Ciptaan replika oleh 700 pelajar dan 100 guru Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Kampar di sini bersama 40 komuniti setempat itu berjaya melakar nama dalam Malaysia Book of Records (MBOR). 

Menurut pengarah projek, Muzafar Saari, pembinaan replika itu mengambil masa selama empat bulan apabila mula dibina pada awal Mei dan siap sepenuhnya 18 Ogos lalu. 

"Kita turut menggunakan setengah tan besi konkrit, 12,000 batang paku, satu lori daun rumbia selain dawai dan tali plastik untuk menghasilkan replika ini dengan kos keseluruhan sebanyak RM18, 340 hasil sumbangan pelbagai pihak termasuk orang perseorangan," katanya kepada Bernama. 

Sijil MBOR disampaikan oleh Ketua Pegawai Operasi MBOR ,Christopher Wong, kepada guru besar Mohamad Azhar Ariffin pada Majlis Perasmian Reka Cipta Replika Sarang Burung Tempua Terbesar di Malaysia di sekolah berkenaan, di sini, hari ini.

Menurut Muzafar yang juga guru pendidikan seni visual, sarang burung tempua dipilih sebagai objek reka cipta itu bagi melihat tahap kreativiti pelajar menghasilkan replika  menggunakan kaedah anyaman unik burung tempua yang sebenar.

Selain itu, beliau berkata pelajar dapat mengembangkan bakat semulajadi dan kreativiti seni di samping mencetuskan suasana pembelajaran yang menarik serta menyeronokkan menerusi projek itu.

Katanya, projek itu turut dilihat mampu mengeratkan hubungan silaturahim dan semangat kerjasama antara warga sekolah dengan komuniti setempat.

Mengenai cabaran dihadapi, Muzafar berkata, antaranya yang dihadapi adalah kesukaran mendapatkan daun yang tahan lasak selain cuaca tidak menentu. 

"Apabila hujan kami terpaksa berhenti kerja, tapi replika ini tidak terjejas kerana ada lapisan plastik," katanya.

-- BERNAMA 

   

 
 
     
   
 

Balu Mejar Zahir pohon hentikan spekulasi kematian suaminya

 
     

Sebutan kes pengubahan wang haram US$248 juta Riza Aziz pada 24 Sept

 
     

Michael Wong Duta Pelancongan Perak

 
     

740 membida nombor pendaftaran kenderaan siri ALL setakat petang ini

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel