Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Seramai 100 pelajar Orang Asli MPI ABIM Kok Lanas diraikan dalam suasana patriotik


Tarikh kemaskini: 27/08/2019

KOTA BHARU, 27 Ogos -- Seramai 100 pelajar Orang Asli program Outreach Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) Kok Lanas, cukup teruja dengan kesudian sebuah syarikat swasta, Kemudi Timur Elektronik Sdn Bhd meraikan kehadiran mereka di sini untuk sama menyemarak dan meraikan lagi semangat patriotisme, di samping menyemai semangat cintakan negara.

Pengarah Urusan Kemudi Timur Electronics Sdn Bhd, Shabki Abdullah berkata sebagai syarikat elektrik dan elektronik Bumiputera, beliau terpanggil untuk membangkitkan semangat cintakan negara di kalangan para pelajar berkenaan dengan mengagih dan mengibar Jalur Gemilang kepada mereka.

Beliau berkata pihaknya memang merancang untuk melawat Madrasah Pengajian Islam (MPI) di Kok Lanas itu untuk meninjau sendiri segala kekurangan dan keperluan di situ bagi membolehkannya menghulurkan sumbangan pelbagai keperluan perkakasan elektrik termasuk televisyen, kipas dan enjin air kepada mereka.

Bercakap kepada pemberita sempena program Kibar Jalur Gemilang dan sumbangan Kemudi Timur kepada 100 pelajar orang asli dari MPI ABIM Kok Lanas itu, di Pasir Tumboh di sin hari ini beliau berkata sebenarnya masih ramai yang belum mengetahui kewujudan MPI berkenaan.

Sementara itu Pengetua MPI berkenaan Suhaidah Suhaimi berkata dalam serba kekurangan, sekolah madrasah yang berdaftar dengan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Negeri Kelantan (MAIK) itu mempunyai pelajar Orang Asli pelbagai suku termasuk Temiar, Jahai dan Temuan, bukan sahaja dari Kelantan tetapi dari seluruh negara termasuk Pahang, Terengganu, Selangor dan Kedah.

“Bangunan asal tempat ini adalah kandang lembu yang diluluskan permohonan dengan agensi kerajaan untuk kini digunakan sebagai sekolah agama. Pelajar kami ini semuanya berusia di antara tujuh dan 27 tahun, mereka juga turut menjadi penggerak menyebarkan agama di perkampungan masing-masing setiap pulang bercuti," katanya.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Buruh didakwa rogol anak kandung, setiap hari selama empat bulan

 
     

Bayi berusia tiga bulan di Sabah dijangkiti virus polio

 
     

Tunai mandat diberi dengan hadir ke mesyuarat - Setiausaha Agung PKR

 
     

Harga barangan basah dan sayuran di Terengganu lepas banjir masih terkawal

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel