Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Lukisan mural pupuk semangat cintakan sungai


Tarikh kemaskini: 05/09/2019
KUALA LUMPUR,  5 Sept (Bernama) -- Seramai 140 sukarelawan, pelajar dan penduduk bekerjasama mengindahkan dinding sepanjang 100 meter di sekitar loji rawatan kumbahan Indah Water Konsortium (IWK) di Kampung Nakhoda, Batu Caves, Gombak dengan lukisan mural yang menggambarkan landskap Sungai Batu.

Projek lukisan mural yang diadakan baru-baru ini bertujuan memupuk kesedaran menghargai sungai  yang bersih itu dianjurkan  Friends of Sungai Batu yang diwujudkan di bawah projek Sungai Nadi Kehidupan - Program Jangkauan Awam (ROL-POP) Fasa 4 (Selayang).

Bertemakan “Sungai Batu Info Canvas”, mural itu mempamerkan visual kreatif sejarah dan mercu tanda menarik di sepanjang Sungai Batu, yang mengalir dari Taman Negeri Selangor di Hutan Lipur Sungai Tua sehingga ke Sungai Gombak di hadapan Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Pengarah Bahagian Pengurusan Lembangan Sungai, Jabatan Pengairan dan Saliran, Md Khairi Selamat yang merasmikan mural itu berkata program yang diterajui komuniti setempat itu telah terbukti berkesan memupuk sikap positif terhadap pemuliharaan sungai.

"Projek mural  ini adalah contoh yang baik untuk mendidik masyarakat menjaga sungai kita supaya bersih.

“Orang ramai perlu sedar bahawa mengekalkan kebersihan sungai adalah penting untuk kehidupan manusia,” kata kenyataan yang dikeluarkan Asia Pacific Environmental Consultants Sdn Bhd hari ini.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Malaysia perlu rebut peluang bangun pelancongan mesra Muslim

 
     

Air terawat di Pulau Pinang antara paling bersih dan selamat di Malaysia

 
     

Sokongan keluarga, majikan cetus kejayaan penerima Anugerah Canselor

 
     

P. Pinang catat 384 kes rogol dari tahun 2014 hingga 2018

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel