Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Remaja pintar IT raih pendapatan RM50,000 daripada perisian dibangunkan sendiri


Tarikh kemaskini: 06/09/2019

KUALA LUMPUR, 6 Sept -- Muhammad Akmal Hazim Hafizul Rasydan bukan remaja sebarangan kerana dalam usianya yang baru menjangkau 14 tahun, dia sudah mempunyai kira-kira 400 pelanggan dan meraih pendapatan lumayan sebanyak RM50,000 daripada perisian yang dibangunkannya sendiri. 

Perisian dikenali dengan nama Benchpoint.io menyediakan solusi ujian berkelajuan remote dan sistem penanda aras internet untuk server pengguna. remaja pintar IT itu sekarang mengusahakan idea besar untuk membantu rakyat Malaysia menggunapakai peranti Internet-of-Things (IoT).

Perisian Muhammad Akmal Hazim menyediakan antara muka web untuk pelanggan e-dagang menjalankan ujian kelajuan pada server termasuk menguji beban server tanpa kerumitan. Melalui perisian ini, pelanggan dapat meramalkan keupayaan server untuk mengendalikan sejumlah besar pelawat.

"Idea utama tercetus dari pelanggan terdahulu saya kerana saya perlu melayari skrin dan memantau server dan ia menjadi masalah untuk saya kerana saya tidak melayari komputer sepanjang masa.

"Jadi saya membangunkan perisian yang boleh dipasang, menyalin dan menampal kod pada server dan selepas itu, anda boleh menguruskan ujian kelajuan dari antara muka web," katanya semasa taklimat media untuk #mydigitalmaker Fair 2019 pada Rabu.

Muhammad Akmal Hazim yang juga seorang Digital Ninja di bawah program #mydigitalmaker Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) untuk mengasah kemahiran pelajar dan memberi pendedahan kepada pemikiran inovatif.

Remaja itu sedang bekerjasama dengan pemaju Internet-Of-Things (IoT) yang lain dalam projek yang dikenali “Projek IoT”.

Beliau memberitahu bahawa projek itu mirip dengan platform yang disediakan di peringkat antarabangsa, Blynk IOT, tetapi dia mahu mewujudkan satu lagi platform bagi rakyat Malaysia untuk menguruskan peranti IoT mereka.

"Saya mahu membangunkan platform lain untuk rakyat Malaysia yang dapat mengurangkan kependaman kerana jika anda mahu sesuatu, anda mahukannya dengan cepat dan anda tidak mahu sebarang kelengahan yang mungkin.

"Kami cuba membangunkannya sebaik mungkin untuk pasaran tempatan Malaysia dan pada masa ini kami sedang berusaha menaik taraf utama supaya kami dapat menerima langganan berbayar dan kami ingin memastikan ia boleh mengendalikan lebih banyak pelanggan pada masa akan datang," katanya.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Banjir: Tiga daerah di Sabah terjejas setakat 12 tengah hari

 
     

17 kampung di Membakut, Beaufort terjejas banjir

 
     

Hutang awam kerajaan negeri Perlis meningkat kepada RM403.32 juta

 
     

Latihan kemahiran percuma kepada kumpulan B40 dperluas ke Sabah, Sarawak - NIOSH

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel