Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

RM315.96 juta pampasan dibayar Perkeso bagi kemalangan pergi dan balik kerja


Tarikh kemaskini: 10/09/2019

BUKIT MERTAJAM, 10 Sept -- Sejumlah RM315.96 juta bayaran pampasan bagi kemalangan semasa berulang-alik dari rumah ke tempat kerja dibayar oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) bagi tempoh Januari hingga Mei tahun ini. 

Ketua Eksekutif Perkeso Datuk Seri Dr Mohamed Azman Aziz Mohammed berkata jumlah berkenaan merangkumi faedah kematian, hilang upaya dan kecederaan kepada pekerja bagi kemalangan perjalanan pergi dan pulang dari dan ke tempat kerja.

"Bagi tempoh itu sebanyak 15,713 kes kemalangan pergi dan balik kerja membabitkan kematian 290 pekerja direkodkan. Kemalangan dan kehilangan (mati) itu bukan sahaja majikan menghadapi kerugian akibat kehilangan tenaga kerja tetapi keluarga mereka.

Perkeso turut membelanjakan sebanyak RM688.9 juta sepanjang tahun lepas melibatkan kemalangan pergi dan balik kerja. Ini impak kemalangan berbentuk kewangan secara langsung, namun impak psiko sosial akibat itu lebih besar terutama kepada keluarga," katanya kepada pemberita.

Beliau ditemui selepas Majlis Penutup Kempen Kesedaran Keselamatan Jalan Raya inisiatif Perkeso dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan kerjasama Flex Pulau Pinang yang dirasmikan oleh Ketua Polis Pulau Pinang Datuk T. Narenasagaran, di sini hari ini.

Sementara itu, Mohamed Azman berkata kempen tersebut merupakan kempen jangka panjang untuk mengenal pasti sebarang kemalangan yang dihadapi oleh pekerja terutama ketika pergi dan balik kerja.

Menurutnya, Perkeso juga meminta majikan supaya meningkatkan keselamatan pekerja ketika perjalanan pergi dan balik dari tempat kerja kerana itu sememangnya di bawah tanggungjawab majikan.

"Pihak majikan boleh memulakan pendekatan tertentu seperti program pemanduan berhemah kepada pekerja mereka. Selain itu, Perkeso juga bekerjasama dengan pihak PDRM untuk mengenal pasti kawasan berisiko kemalangan, semua ini menerusi kempen yang teratur bagi mengurangkan kemalangan dan kematian," katanya.

Pada masa sama, beliau berharap golongan pekerja dapat meningkatkan kesedaran ketika memandu dan memikirkan nasib keluarga jika terlibat dalam kemalangan.

Katanya menerusi kajian yang dijalankan oleh Perkeso bersama institusi pengajian tinggi awam menunjukkan lebih 52 peratus kemalangan pekerja berlaku ketika dalam perjalanan pergi ke tempat kerja dan ia berlaku dalam lingkungan lima kilometer sahaja dari destinasi.

"Manakala 65 peratus kemalangan perjalanan melibatkan golongan belia berusia 40 tahun sementara 80 peratus adalah pekerja lelaki dan kajian itu juga mendapati 76.9 peratus kemalangan perjalanan ke tempat kerja membabitkan penunggang serta pembonceng motosikal," katanya.

-- BERNAMA 

   

 
 
     
   
 

Kanak-kanak dua tahun maut dipercayai ditikam bapa saudara

 
     

Kanak-kanak OKU catat rekod MBR, sertai kayuhan rentas sempadan 222.2km

 
     

Taktik sembunyi dadah bernilai RM1 juta dalam timbunan tanah tumpas

 
     

Pelancong penuhi lokasi menarik di Langkawi

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel