Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Kepelbagaian kaum dan budaya di Sarawak lambang perpaduan rakyat


Tarikh kemaskini: 16/09/2019

KUALA LUMPUR, 16 Sept  -- Kepelbagaian kaum dan budaya di Sarawak antara lambang perpaduan, keharmonian dan kekuatan rakyat di negeri tersebut yang boleh dijadikan model terbaik masyarakat berbilang etnik yang ingin menikmati kemakmuran hidup bersama.

Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia Datuk Suriani Ahmad berkata sambutan Hari Malaysia pada tahun ini yang diadakan di Sarawak dapat mempamerkan kepelbagaian budaya dan ciri unik negeri itu untuk dikongsi bersama seluruh rakyat Malaysia.

"Sambutan Hari Malaysia pada malam ini akan mempamerkan pelbagai pakaian tradisional etnik serta pelbagai bentuk seni tari yang mewakili etnik masing-masing di Sarawak. Saya sangat teruja apabila melihat raptai perarakan bersempena sambutan Hari Malaysia yang akan kita saksikan pada malam ini di Stadium Perpaduan di Kuching, Sarawak.

"Dari segi sejarahnya, negeri Sarawak memang dikenali sangat unik kerana kepelbagaian etniknya yang turut menjadi kekuatan kepada rakyat negeri itu telah melahirkan semangat tolak ansur dan hormat menghormati yang tinggi sesama mereka," katanya dalam program lintas langsung bersama Bernama Radio dari Kuching hari ini.

Program itu adalah pengisian pertama dalam usaha Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama)  mencatat rekod ‘Siaran Langsung Kebangsaan Pelbagai Bahasa Tanpa Henti Paling Lama’ dalam Malaysia Book of Records (MBOR) yang dilakukan bersempena Hari Malaysia 2019.

Sementara itu, Suriani berkata sambutan Hari Malaysia itu juga merupakan simbolik semangat perpaduan yang perlu ditekankan sampai bila-bila dalam kalangan rakyat di negara ini bagi melahirkan masyarakat yang sentiasa sayang dan cintakan negara.

"Kita harus sentiasa beri komitmen, saling bekerjasama dan terus berusaha untuk menjadikan Malaysia terus kukuh. Semangat patriotik perlu disemai sejak kecil dan beri pendedahan mengenai momen-momen perpaduan. Perpaduan juga boleh diterapkan melalui aktiviti sosial.

"Kita juga hendaklah memilik sifat toleransi yang tinggi, saling faham memahami nilai serta budaya sesama bangsa. Anasir-anasir negatif yang boleh menggugat perpaduan sesama kita perlu ditepis dan hendaklah sentiasa berfikiran terbuka," katanya.

Sambutan Hari Malaysia yang akan diadakan pada malam ini bermula 7 malam di Stadium Perpaduan itu dijangka dihadiri Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad serta  Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg dan tetamu kehormat lain.

Antara acara pada malam ini adalah amanat oleh Dr Mahathir, nyanyian lagu patriotik, tayangan video khas, perarakan peserta Konvoi Kembara Merdeka jalur Gemilang serta persembahan khas.

Mengenai ‘Siaran Langsung Kebangsaan Pelbagai Bahasa Tanpa Henti Paling Lama’ selama 24 jam bermula 7 pagi ini sehingga 9 pagi esok yang dilakukan Bernama, Suriani mengucapkan tahniah serta menghargai usaha agensi berita itu dalam mewujudkan program berbentuk patriotisme bersempena meraikan Bulan Kemerdekaan.

"Selamat maju jaya untuk siaran ini. Bernama merupakan platform terkini yang menjadi pilihan rakyat di Malaysia dan sentiasa produktif dalam menghasilkan berita semasa yang tepat," katanya.

-- BERNAMA

 

   

 
 
     
   
 

Buruh didakwa rogol anak kandung, setiap hari selama empat bulan

 
     

Bayi berusia tiga bulan di Sabah dijangkiti virus polio

 
     

Tunai mandat diberi dengan hadir ke mesyuarat - Setiausaha Agung PKR

 
     

Harga barangan basah dan sayuran di Terengganu lepas banjir masih terkawal

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel