Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Bersuara untuk keselamatan pesakit - Dzulkefly


Tarikh kemaskini: 17/09/2019

PUTRAJAYA, 17 Sept  -- Semua pihak berkepentingan dalam sistem penjagaan kesihatan termasuk pesakit, pembuat dasar dan badan profesional perlu bersuara demi keselamatan pesakit dan menyuarakan kebimbangan mengenai amalan dan alam sekitar yang tidak selamat serta bahaya dalam kemudahan penjagaan kesihatan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

Beliau berkata pesakit perlu diperkasakan untuk bersuara dan men gajukan pertanyaan kepada kakitangan penjagaan kesihatan jika mempunyai keraguan atau kebimbangan mengenai rawatan yang diberikan atau amalan kakitangan penjagaan kesihatan dan kakitanganf penjagaan kesihatan mesti bersedia mendengar saranan pesakit dan mengambil tindakan sewajarnya.

"Kajian menunjukkan bahawa bersuara mempunyai kesan pencegahan segera terhadap kesilapan manusia dan juga dapat membantu memperbaiki kekurangan teknikal dan sistem serta mencegah kejadian buruk," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Hari Keselamatan Pesakit Sedunia di Malaysia dan Seminar Keselamatan Pesakit 2019, di sini hari ini.

Dr Dzulkefly menarik perhatian kepada enam insiden tinggi melibatkan keselamatan pesakit di Malaysia dari 2016-2018 iaitu salah pembedahan, tertinggal benda secara tidak sengaja dalam badan, kesilapan transfusi nyata, kesilapan medikasi, pesakit dewasa terjatuh dan pesakit pediatrik terjatuh.

Insiden salah pembedahan menyaksikan peningkatan pada 2018 dengan 11 kes daripada lima pada 2017, pesakit dewasa terjatuh meningkat kepada 3,547 tahun lepas daripada 2,934 pada 2017, manakala kesilapan transfusi mencatatkan 47 kes tahun lalu daripada 35 pada 2017.

Beliau berkata ini menunjukkan bahawa keselamatan pesakit adalah penting dan kritikal, sambil menambah bahawa kerajaan sedang berusaha untuk menggalakkan penjagaan kesihatan berasaskan nilai yang menekankan pada keselamatan pesakit, pengalaman pesakit dan jangkaan pesakit.

Beliau berkata Kementerian Kesihatan telah melaksanakan beberapa inisiatif untuk meningkatkan keselamatan pesakit termasuk penubuhan Majlis Keselamatan Pesakit pada 2003 untuk menerajui usaha peningkatan keselamatan pesakit secara nasional dan memperkenalkan Matlamat Keselamatan Pesakit Malaysia pada 2013 untuk menggariskan bidang-bidang utama keutamaan untuk keselamatan pesakit dan penanda aras pencapaian keselamatan pesakit di Malaysia.

Sebagai simbol solidariti global dalam menjadikan keselamatan pesakit sebagai keutamaan global, Dr Dzulkefly berkata, Pengurusan Menara KL bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan untuk menerangi Menara Kuala Lumpur dengan cahaya lampu berwarna jingga malam ini.

Selain Menara Kuala Lumpur, Tiga Piramid di Giza, Kaherah dan air pancut Jet d'Eau di Geneva turut bermandikan cahaya jingga bagi meraikan Hari Keselamatan pesakit Sedunia.

Bersuara Untuk Keselamatan Pesakit - 3

 

Sementara itu, Dr Dzulkefly yang juga Pengarah Strategik Amanah berkata Pakatan Harapan tidak perlu gusar dengan kerjasama antara UMNO dan PAS kerana kekuatan utama parti gabungan itu adalah mampu mengurus perbezaan kaum, agama dan budaya.

"Kerajaan akan terus membawa kemakmuran bersama, memulihkan ekonomi, mewujudkan peluang pekerjaan untuk golongan belia serta usaha dan misi untuk melahirkan sebuah masyarakat yang dapat tangani pelbagai jurang-jurang itu," katanya.

Sabtu lepas, UMNO dan PAS memeterai perjanjian kerjasama politik (Piagam Muafakat Nasional) dan langkah itu menandakan permulaan kerjasama politik antara kedua-dua parti pembangkang berkenaan.

Dr Dzulkefly berkata membentuk sebuah gabungan politik berdasarkan mono-etnik dan mono-agama adalah sukar bagi Malaysia baharu dengan demografi campuran.

"Kalau mereka (UMNO-PAS) mengambil pendekatan bersifat ekstremisme sayap kanan yang saya tidak kata mereka begitu, tetapi kalau mereka membawa agenda itu, bertambahlah sukar untuk Malaysia Baru menerima politik sebegini," katanya.

 -- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

JAS Johor pergiat pemantauan di sungai tercemar, kritikal di Pasir Gudang

 
     

Libatkan nama bekas MB sebagai calon PH Tanjung Piai, cubaan gugat keharmonian PH

 
     

Kastam Kelantan rampas pil kuda bernilai RM2.7 juta

 
     

Penjawat awam Kedah dapat bayaran khas RM750

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel