Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

ACHP 2019 platform terbaik sebar maklumat, ilmu mengenai psikologi kesihatan


Tarikh kemaskini: 20/09/2019
KOTA KINABALU, 20 Sept -- Persidangan 7th Asian Congress Off Health Psychology (ACHP) 2019 merupakan platform terbaik untuk menyebarkan maklumat serta ilmu berfeadah mengenai psikologi kesihatan yang kemudiannya membawa manfaat kepada negara dan rantau ini, kata Pembantu Menteri Pendidikan dan Inovasi Sabah Jenifer Lasimbang.

Beliau berkata apabila disebut mengenai psikologi kesihatan, negara sangat menitik beratkan dan menjadikan kesihatan mental sebagai suatu agenda penting di peringkat kebangsaan. 

“Ini dapat disaksikan dengan adanya mesyuarat dan pasukan petugas khas di peringkat kebangsaan mengenai kesihatan mental sebelum ini susulan beberapa kejadian berkaitan kesihatan mental yang merunsingkan negara,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan itu di sini hari ini.

Beliau berkata sokongan emosi bagi seseorang yang mempunyai perasaan untuk membunuh diri sangat diperlukan. 

“Pihak masyarakat perlu tahu dan sensitif terhadap tanda-tanda amaran dan bagaimana untuk memberi sokongan emosi terutama kepada mereka yang berada dalam kemurungan dan mempunyai ciri-ciri untuk membunuh diri.

Persidangan selama tiga hari bermula semalam itu dijayakan dengan usaha sama Universiti Malaysia Sabah (UMS), Cyberjaya University College of Medical Sciences (CUCMS), dan Asian Society of Health Psychology (ASHP).

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Ops Catut PSP: KPDNHEP Sabah hantar notis pengesahan kepada 15 kilang

 
     

Dua buah PPS dibuka di Kuching setakat 8.00 malam

 
     

Jumlah mangsa banjir di PPS Beaufort bertambah kepada 427 orang

 
     

Penetapan wawasan baharu ISOM untuk APEC terima respons positif

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel