Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Johor sasar 10,000 sukarelawan Combi bantu tangani wabak denggi


Tarikh kemaskini: 30/09/2019

JOHOR BAHRU, 30 Sept  -- Kerajaan Negeri menyasarkan 10,000 sukarelawan menyertai Program Komunikasi Untuk Perubahan Tingkah Laku (Combi) pada tahun hadapan bagi membantu dalam memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai wabak denggi.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Warisan dan Kebudayaan Johor, Mohd Khuzzan Abu Bakar berkata, sasaran itu sekaligus dapat membantu menyelesaikan masalah peningkatan wabak denggi sebanyak 101 peratus di tiga daerah utama iaitu Batu Pahat, Mersing dan Kluang.

Sasaran itu antara fokusnya adalah untuk memastikan setiap satu isi rumah mempunyai satu  sukarelawan dan sekurang-kurangnya terdapat 1,000 sukarelawan di setiap daerah.

Setakat ini terdapat 6,000 sukarelawan seluruh daerah di 615 lokaliti iaitu 537 Combi komuniti, lapan di Institusi Pengajian Tinggi, 10 agensi kerajaan, 53 sekolah, empat swasta dan tiga kilang.

“Ini usaha kita sekarang bagi memastikan masyarakat di luar sana tahu Combi dan peranannya,  mereka adalah satu ejen dan pertubuhan bukan kerajaan yang mendapat pengesahan daripada Kementerian Kesihatan dan pejabat saya untuk menjalankan tanggungjawab maklum kepada masyarakat mengenai denggi,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Dalam masa sama, Mohd Khuzzan berkata, pihaknya mahu mengaktifkan anggota sukarelawan sedia ada bagi memastikan ia sentiasa bergerak dalam usaha untuk mendekati masyarakat.

“Selepas 20 tahun semenjak penubuhannya (Combi) , masih ada masyarakat di luar sana yang  tidak maklum mengenai kewujudan Combi.

“Justeru itu, dengan satu isi rumah, satu sukarelawan dapat membantu meningkatkan lagi kesedaran masyarakat sekaligus Combi semakin dapat dikenali,” katanya.

Mohd Khuzzan berkata, walaupun terdapat pelbagai usaha dilakukan untuk membanteras wabak denggi di negeri ini, namun jika masyarakat tidak mempunyai kesedaran sivik, ia tidak akan berjaya.

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

Banjir kilat landa beberapa kawasan di Kuching

 
     

Empat ADUN pembangkang gesa Perlis terima pegawai SPRM

 
     

Sultan Selangor berkenan hadir ke Jamuan Teh Diraja

 
     

LTTE: Permohonan ikat jamin dua ADUN, ketua pegawai perbadanan didengar Isnin

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel