Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Hospital Lahad Datu perlu lagi doktor pakar - Mohamaddin


Tarikh kemaskini: 04/10/2019

LAHAD DATU, 4 Okt -- Hospital Lahad Datu memerlukan lebih ramai doktor pakar bersesuaian dengan statusnya sebagai hospital pakar.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, yang juga Ahli Parlimen Silam, Datuk Mohamaddin Ketapi berkata perkara itu akan dibangkitkan kepada Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad untuk perhatian.

"(Lahad Datu) sebuah hospital pakar, tapi kurang doktor pakar.

"Saya minta (pihak pengurusan hospital) tulis surat, dan saya akan bincang dengan Menteri Kesihatan, tentang keadaan serta keperluan di Hospital Lahad Datu ini," katanya selepas meluangkan masa meninjau keperluan Hospital Lahad Datu seperti mesin dialisis dan mesin bantuan pernafasan.

Menurut Mohamaddin, hospital itu memerlukan Pakar Ortopedik, Pakar Psikiatri dan Pakar Mata (Oftalmologi) agar masyarakat di daerah ini tidak perlu lagi menunggu pakar dari Tawau atau pesakit dirujuk ke hospital lain.

Dalam pada itu, Mohamaddin berkata, penambahan ruang bagi rawatan dialisis, yang sentiasa penuh di hospital amat diperlukan bagi memenuhi keperluan pesakit buah pinggang.

"Setelah melihat kekurangan dan keperluan hospital ini, saya akan mencari kaedah bagi memberi bantuan menambah mesin dialisis untuk pesakit buah pinggang. Kita juga akan berusaha untuk menampung kekurangan mesin bantuan pernafasan untuk pesakit daerah ini," katanya.

Sementara itu, Pengarah Hospital Lahad Datu, Dr Tan Hee Ting yang mengiringi Mohamaddin dalam lawatan beliau memberitahu bahawa kes denggi di daerah ini mencatatkan peningkatan 300 peratus.

Tan berkata peningkatan kes denggi itu berpunca daripada kawasan Felda Sahabat yang merekodkan kes tertinggi dengan lima kanak-kanak maut.

Katanya, masyarakat perlu meningkatkan kesedaran berkaitan perkara ini dengan mengamalkan rutin kebersihan bagi mengurangkan kes yang boleh membawa maut ini.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Malaysia perlu rebut peluang bangun pelancongan mesra Muslim

 
     

Air terawat di Pulau Pinang antara paling bersih dan selamat di Malaysia

 
     

Sokongan keluarga, majikan cetus kejayaan penerima Anugerah Canselor

 
     

P. Pinang catat 384 kes rogol dari tahun 2014 hingga 2018

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel