TgwmAeFGGDQ Rabies: Kes gigitan anjing di Sarawak masih tinggi - Dr Noor Hisham
Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Rabies: Kes gigitan anjing di Sarawak masih tinggi - Dr Noor Hisham


Tarikh kemaskini: 09/10/2019

KUCHING, 9 Okt  -- Kadar gigitan haiwan khususnya anjing dan kucing di Sarawak masih tinggi dengan purata 40 ke 60 kes sehari walaupun kini telah memasuki tahun ketiga sejak wabak rabies di negeri ini diisytiharkan pada 1 Julai 2017.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata sehingga 3 Okt lepas, kes rabies itu telah meragut 20 nyawa dengan kes terbaharu melibatkan seorang lelaki dari sebuah rumah panjang di Mukah.

Beliau berkata lelaki berusia 64 tahun itu meninggal dunia pada 19 Ogos lalu semasa dalam pemerhatian rapi pakar perubatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Bintulu, setelah digigit anjing yang diambil daripada saudaranya di Kanowit.

“Sejak 1 Julai 2017 sehingga 3 Okt 2019, jumlah kes rabies dalam kalangan manusia adalah 21 orang. Kesemua kes telah meninggal dunia kecuali seorang kanak-kanak yang masih hidup dan kini berumur sembilan tahun yang mengalami komplikasi neurologi teruk akibat jangkitan rabies.

“Lima daripada 21 kes ini memberi sejarah digigit oleh anjing yang diambil daripada individu lain dengan status vaksinasi haiwan tersebut tidak diketahui,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dr Noor Hisham berkata pada tahun ini, terdapat lima kes disahkan rabies dalam kalangan manusia dan sejumlah besar anjing dan kucing yang menggigit mangsa didapati positif ujian rabies.

Beliau berkata berdasarkan laporan daripada Jabatan Perkhidmatan Veterinar Sarawak, sehingga 30 Sept lepas, sebanyak 138 (32.8 peratus) sampel daripada sejumlah 420 anjing dan kucing yang dijalankan ujian didapati positif rabies.

“Kejadian semua kes rabies ini boleh dielakkan sekiranya haiwan-haiwan ini dikendalikan dengan baik dan luka gigitan segera dicuci dengan sempurna bagi menghilangkan air liur haiwan. Selanjutnya hendaklah segera mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan,” katanya.

Dr Noor Hisham mengingatkan kepada pemilik supaya memastikan haiwan peliharaan mereka mendapat imunisasi rabies setiap tahun bagi memastikan mereka kekal dilindungi daripada jangkitan penyakit itu selain elakkan mengambil atau memelihara anjing yang tidak diketahui status kesihatannya.

Sehingga kini, katanya, hampir keseluruhan negeri Sarawak ada melaporkan anjing dan kucing yang didapati positif rabies kecuali Limbang yang masih bebas rabies.

-- BERNAMA

 


 

   

 
 
     
   
 

Banjir di Kelantan pulih sepenuhnya, semua PPS ditutup tengah hari ini

 
     

Buruh didakwa rogol anak kandung, setiap hari selama empat bulan

 
     

Bayi berusia tiga bulan di Sabah dijangkiti virus polio

 
     

Tunai mandat diberi dengan hadir ke mesyuarat - Setiausaha Agung PKR

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel