Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Biodiesel B20 dilaksanakan secara berperingkat mulai awal 2020


Tarikh kemaskini: 10/10/2019

BANGI, 10 Okt -- Penggunaan minyak biodiesel B20 di Malaysia akan dilaksanakan secara berperingkat dan dimulakan di Langkawi, Kedah pada awal tahun depan, kata Menteri Industri Utama Teresa Kok.

Sehubungan itu, beliau berkata usaha kini digerakkan untuk menyediakan fasiliti lengkap bagi tujuan tersebut termasuk depoh minyak biodiesel yang boleh menyimpan biodiesel B30 apabila dilaksanakan kelak.

"Walaupun pelaksanaan B20 dimulakan pada tahun depan tapi (pada masa sama) kita mahu menyediakan dan menaik taraf fasiliti yang sesuai untuk biodiesel B30 untuk penggunaan pada masa akan datang," katanya kepada media di sini, hari ini.

Terdahulu, Kok menghadiri majlis pelepasan peserta yang memandu kenderaan Euro 5 mengunakan biodiesel B20 dalam projek usaha sama dengan Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) dan Persatuan Pengeluar Automotif Jepun (JAMA) di sini.

Mengulas selanjutnya, Kok berkata kerajaan masih dalam peringkat mengadakan kajian membabitkan jumlah peruntukan diperlukan untuk menaik taraf depoh bagi penggunaan biodiesel itu di seluruh negara. 

Malah, katanya, kerajaan juga telah memberi notis pemakluman kepada syarikat yang mengimport kereta dari luar negara berhubung persediaan pelaksanaan program B20 itu pada 2020.

"Notis ini bagi memastikan semua pihak terbabit bersedia. Kita tidak mahu kereta yang dipandu di jalan raya itu tidak dapat menggunakan B20," katanya.

Selain itu, Kok turut mengumumkan kerjasama MPOB dengan enam universiti tempatan bagi menjalankan kajian sistematik selama dua setengah tahun terhadap penggunaan biodiesel sehingga B30 bagi enjin berteknologi Euro IV/4 ke bawah yang melibatkan peruntukan kerajaan sebanyak RM2.5 juta. 

Enam universiti terlibat adalah Universiti Malaya, Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, Universiti Teknikal Melaka, Universiti Kuala Lumpur dan Universiti Nottingham cawangan Malaysia.

-- BERNAMA

 


 

   

 
 
     
   
 

Libatkan nama bekas MB sebagai calon PH Tanjung Piai, cubaan gugat keharmonian PH

 
     

Kastam Kelantan rampas pil kuda bernilai RM2.7 juta

 
     

Penjawat awam Kedah dapat bayaran khas RM750

 
     

Usaha memanjangkan LTSAS akan bermula tahun hadapan

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel