Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Enam pasukan diberi lesen kebangsaan oleh FAM


Tarikh kemaskini: 04/11/2019

 

KUALA LUMPUR, 4 Nov  -- Enam pasukan iaitu dua pasukan Liga Super dan empat pasukan Liga Premier telah diberi lesen kebangsaan oleh First Instance Body (FIB) Pelesenan Kelab Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), untuk beraksi dalam saingan Liga Malaysia 2020.

Dua pasukan Liga Super adalah Melaka dan PKNS FC, manakala empat pasukan Liga Premier adalah UKM FC, Selangor United, PDRM dan Pulau Pinang.

Setiausaha Agung FAM, Stuart Ramalingam dalam satu kenyataan berkata, FIB Pelesenan FAM yang bermesyuarat pada hari ini bersetuju memberi lesen kebangsaan, dengan bersyarat kepada pasukan Kelantan dan Sarawak disebabkan beberapa jaminan yang diperlukan daripada pihak ketiga.

"Kedua-dua pasukan telah mengemukakan dokumen sokongan yang menunjukkan jaminan untuk semua perkara yang tertunggak dan akan dipantau untuk memastikan semua jaminan itu dipenuhi. Jika ada yang gagal, lesen kebangsaan mereka boleh dibatalkan," katanya.

Stuart memaklumkan dua pasukan berkenaan serta pasukan UKM FC diberi amaran oleh FIB Pelesenan FAM supaya lebih teliti dan memberi perhatian terhadap tarikh akhir lanjutan yang berakhir pada 30 Okt lalu.

Beliau pada masa sama turut menegaskan walaupun kesemua kelab berkenaan telah menerima lesen kebangsaan berdasarkan penyelesaian daripada sebarang tunggakan sehingga 30 Jun lalu, sebarang tunggakan selepas tarikh berkenaan, perlu diisytiharkan pelan penyelesaiannya kepada FAM selewat-lewatnya pada 15 Dis ini.

Beliau memaklumkan pasukan-pasukan terlibat dikehendaki menyediakan Surat Akuan Berkanun pada 15 Dis ini, untuk mengisytiharkan bahawa jika mereka mempunyai sebarang bayaran tertunggak pada tarikh berkenaan dan pelan untuk melunaskan hutang-hutang berkenaan.

Ia bertujuan memastikan tiada sebarang tunggakan dari 2019 yang akan dibawa ke musim 2020, jelas Stuart.

"Sebagai penambahan kepada pengisytiharan itu, Unit Pelesenan Kelab akan menjalankan pemeriksaan ke kelab-kelab tertentu bagi memastikan kelab mengambil prosedur tertentu untuk menyelesaikan bayaran tertunggak dan ia perlu selari dengan apa yang telah mereka isytiharkan," tegas Stuart.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Pesta Pulau Pinang sasar 500,000 pengunjung

 
     

Malaysia perlu rebut peluang bangun pelancongan mesra Muslim

 
     

Air terawat di Pulau Pinang antara paling bersih dan selamat di Malaysia

 
     

Sokongan keluarga, majikan cetus kejayaan penerima Anugerah Canselor

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel