Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Demam denggi di Terengganu meningkat


Tarikh kemaskini: 05/11/2019

KUALA TERENGGANU, 5 Nov  -- Kebanyakan daerah di Terengganu mencatat peningkatan demam denggi, kata Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu Dr Mohd Jusoh.

Katanya, sebanyak 513 kes demam denggi direkodkan setakat 2 Nov lepas, iaitu peningkatan 25.7 peratus (113 kes) berbanding hanya 408 kes dalam tempoh yang sama pada tahun lepas.

Daripada 513 kes itu, Kuala Terengganu merekodkan kes tertinggi iaitu 220 kes diikuti Marang (73 kes), Kuala Nerus (55 kes), Dungun (53 kes), Kemaman (40 kes), Hulu Terengganu (32 kes), Besut (26 kes) dan Setiu (14 kes). 

“Semua daerah menunjukkan peningkatan kes pada tahun ini kecuali daerah Besut yang menunjukkan penurunan kes iaitu hanya 26 berbanding 118 kes pada tempoh yang sama tahun lepas. Sehingga 2 Nov lalu, terdapat tiga kes kematian iaitu dua kes di Kemaman dan satu di Hulu Terengganu. 

"Sepanjang tempoh itu juga, sebanyak 13 episod wabak denggi telah berlaku di negeri Terengganu iaitu lima di Kuala Terengganu, Marang (empat), Kuala Nerus (tiga) dan satu di Dungun," katanya dalam satu kenyataan hari ini. 

Dalam pada itu, beliau menasihatkan orang ramai agar memanfaatkan musim cuti persekolahan yang bakal tiba tidak lama lagi untuk mencari dan memusnahkan tempat pembiakan aedes di persekitaran rumah dengan meluangkan masa 10 minit setiap minggu untuk aktiviti tersebut.

"Musim tengkujuh pula akan menyebabkan bekas-bekas menakung air menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes dan anopheles yang menyebabkan populasi nyamuk bertambah dan boleh merebakkan penyakit bawaan nyamuk seperti demam denggi, chikungunya dan malaria.

"Sehubungan itu, pihak berkuasa tempatan disaran memastikan tempat-tempat tumpuan awam seperti pasar dan stesen bas adalah bebas daripada bekas-bekas berpotensi untuk pembiakan nyamuk aedes. 

"Pihak sekolah juga dipohon memeriksa kawasan sekolah agar bebas daripada tempat pembiakan nyamuk aedes dan digalakkan menjalankan aktiviti gotong-royong sebelum bermula cuti persekolahan tidak lama lagi," katanya.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Kementerian Pendidikan siap sedia hadapi banjir

 
     

Kos beli vaksin untuk pendatang asing akan diumumkan nanti

 
     

Perpaduan sebenar tidak kenal fahaman politik, amalan kepercayaan - Daud Yusof

 
     

Semakan keputusan kemasukan MRSM tingkatan satu bermula hari ini

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel