Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Bauksit: Cari 'kelompongan' dalam SOP baharu sepanjang tempoh percubaan


Tarikh kemaskini: 05/11/2019

KUANTAN, 5 Nov  -- Pelaksanaan tempoh percubaan selama enam bulan bagi menguji Prosedur Operasi Standard (SOP) baharu perlombongan dan pengeksportan bauksit memperlihatkan kerajaan serius menangani isu pencemaran akibat kegiatan tersebut. 

Pengerusi Gerakan Rakyat Hentikan Pencemaran Bauksit (Geram) Ali Akbar Othman berkata tempoh percubaan itu perlu dimanfaatkan sepenuhnya bagi mencari jika masih ada 'kelompongan' yang perlu dibaiki pada SOP tersebut, sebelum dikuatkuasakan sepenuhnya. 

"Jika dilihat pada SOP baharu yang dibentangkan sebelum ini, saya lihat ia memang bersifat menyeluruh dan meliputi segala aspek, bagaimanapun kita perlu mengetahui bagaimana cara pelaksanaannya kerana tidak mahu hanya cantik atas kertas. 

"Syarikat, kontraktor dan semua pihak terlibat yang mendapat kelulusan mengambil bahagian dalam tempoh percubaan juga perlu dipastikan kewibawaannya dalam sama-sama mencari penyelesaian pelbagai masalah yang berlaku sebelum ini," katanya semasa dihubungi Bernama di sini hari ini. 

Ali Akbar berkata demikian bagi mengulas kenyataan Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli Dr Xavier Jayakumar pada persidangan Dewan Rakyat semalam, yang menyatakan kerajaan negeri Pahang bersetuju dengan tempoh percubaan pelaksanaan SOP baharu bauksit selama enam bulan sebelum aktiviti itu boleh dibuka semula. 

Perlombongan bauksit yang aktif dijalankan di beberapa kawasan sekitar daerah ini terutamanya di Felda Bukit Goh, dihentikan sepenuhnya pada 15 Jan 2015 menerusi penguatkuasaan moratorium akibat masalah pencemaran sehingga menyebabkan Kuantan digelar 'Planet Marikh' kerana disaluti debu merah.

Xavier bagaimanapun mengesahkan bahawa tempoh moratorium perlombongan bauksit berakhir pada 31 Mac lepas, namun menegaskan tiada sebarang aktiviti perlombongan atau mengeksport bauksit dibenarkan sehingga SOP baharu dimuktamadkan. 

Ali Akbar juga berpandangan antara isu kritikal yang perlu dimuktamadkan dalam tempoh percubaan itu ialah aspek penguatkuasaan kerana SOP yang menyeluruh itu mungkin kurang bermakna jika tiada tindakan tegas dalam aspek tersebut. 

"Kita lihat bagaimana kekurangan sumber manusia menyebabkan pencemaran berleluasa selama ini kerana bagaimana anggota yang terhad mahu mengawal operasi bauksit yang melibatkan banyak pihak... kita tidak mahu alasan sama diulang pakai kerana itu alasan tahun 2014. 

"Untuk aspek penguatkuasaan, kita berharap kerajaan boleh melibatkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi menambah sumber manusia sekaligus menunjukkan keseriusan kerajaan menangani isu pencemaran," katanya. 

Sementara itu, Naib Presiden Persatuan Pengeluar Mineral Pahang Datuk Yap Soon Huat berharap aktiviti perlombongan yang sudah terhenti untuk jangka masa panjang dapat diteruskan dengan lancar dan mematuhi undang-undang serta SOP baru, selepas tamat tempoh percubaan. 

Katanya, kontraktor dan syarikat perlombongan berlesen dalam aktiviti itu tidak mempunyai masalah untuk mematuhi SOP yang dikenakan kerana sedar isu alam sekitar merupakan keutamaan kepada semua pihak, termasuk kepada mereka sendiri. 

"Apa yang menjadi kebimbangan ialah mereka yang melakukan aktiviti ini secara haram kerana sejak dahulu, operator yang tidak berlesen yang banyak menyebabkan pencemaran kerana tidak terikat dengan peraturan dan undang-undang yang ditetapkan. 

"Kami yang melakukan aktiviti perlombongan secara sah berdepan dengan pemeriksaan pelbagai agensi seperti Jabatan Mineral dan Geosains (JMG) dan Jabatan Alam Sekitar (JAS) termasuk di tapak operasi menjadikan kami lebih peka dengan keperluan undang-undang," katanya. 

Sehubungan itu, Yap berkata mereka sedia bekerjasama sebagai mata dan telinga kepada kerajaan dengan melaporkan aktiviti perlombongan bauksit haram kepada pihak berkuasa untuk tindakan sewajarnya. 

-- BERNAMA 

   

 
 
     
   
 

Empat ADUN pembangkang gesa Perlis terima pegawai SPRM

 
     

Sultan Selangor berkenan hadir ke Jamuan Teh Diraja

 
     

LTTE: Permohonan ikat jamin dua ADUN, ketua pegawai perbadanan didengar Isnin

 
     

Dewan Negara: LPT2 catat 246 kes kemalangan maut dari Januari 2016-Oktober 2019

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel